ВОЗАЧИ, СТИЖУ НОВА ПРАВИЛА ЗА ТЕХНИЧКИ ПРЕГЛЕД ВОЗИЛА: Откривено када ступају на снагу и да ли ће бити измена у цени!

Novosti online

16. 03. 2021. у 01:09

У СРБИЈИ ће од 5. јула почети пуна примена прописа за технички преглед возила. Иако су пооштрени критеријуми ступили на снагу 2018. године, нова правила доносе новине пре свега у делу контроле емисије издувних гасова.

ВОЗАЧИ, СТИЖУ НОВА ПРАВИЛА ЗА ТЕХНИЧКИ ПРЕГЛЕД ВОЗИЛА: Откривено када ступају на снагу и да ли ће бити измена у цени!

Фото: А. Станковић

Ипак, возачи у Србији не би требало да буду забринути због цена јер ће оне, по свему судећи, остати на истом нивоу.

- Нова правила доносе проверу исправности возила у домену квалитетнијег прегледа. По новом систему технички прегледи уводе додатне уређаје за проверу одређених делова на возилу који се до сада нису проверавали, попут заптивености инсталација плинског уређаја, влаге у кочионој течности и слично. Сматрамо да су то врло битни елементи како за власнике возила, тако и за све учеснике у саобраћају - кажу у Националној асоцијацији техничких прегледа (НАТЕП).

Иако не постоје прецизни подаци, како наводе, отприлике 2.300.000 возила годишње се региструје у Србији, док је њихова просечна старост око 15-16 година.

На питање да ли ће у односу на старост возног парка бројни возачи моћи да испуне све услове и на тај начин региструју своја возила, у овој асоцијацији објашњавају да то није реално процењивати јер је, без обзира да ли је реч о новијем или старијем возилу, најважније да оно буде исправно.

- Према нашим сазнањима у процедури је измена Правилника о подели возила и неки нормативи који су прописани овим Правилником, биће измењени. Који су то нормативи и на које ће се неисправности односити, за које врсте возила и који ће се услови мењати, тренутно немамо поуздане информације, али је сигурно да ће се мењати, и то ускоро. Појединим изменама Правилника о подели возила сигурно ће и оцена исправности појединих уређаја на возилу бити наклоњенија власницима возила - истичу у НАТЕП.

Што се тиче цена техничких прегледа, иако се у јавности о томе полемисало више пута, у овој асоцијацији напомињу да се цене које су сада у оптицају неће битно мењати.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Dragan

16.03.2021. 10:32

U poslednje dve godine moram da čekam 30+ minuta nakon obavljenog tehničkog pregleda da bih pokupio dokumentaciju i nalepnicu. Bogu hvala, preko puta servisa ima dobar kafić koji služi bavarsko točeno pivo. Ako zatvore kafiće u maju, moraću da nosim pice koje sam kupio u nekom podrumu.