НИКАД ВЕЋА ГРАДЊА, НИКАД ВЕЋЕ ЦЕНЕ: Квадрат на Копаонику и до 4.000 еура, не заостају ни Златибор и Дивчибаре

Novosti online

13. 03. 2021. у 15:08

НИ КОРОНА није зауставила тражњу за куповином апартмана на српским планинама. Напротив, уз добру понуду, расте и куповина, а тражња за коју се сободно може рећи да је рекордна, максимално је почела да диже и цену квадрата.

НИКАД ВЕЋА ГРАДЊА, НИКАД ВЕЋЕ ЦЕНЕ: Квадрат на Копаонику и до 4.000 еура, не заостају ни Златибор и Дивчибаре

Фото: Депоситпхотос

Практично, сада је ситуација таква да је квадрат на Копаонику скупљи него квадрат најлускузнијег стана у самом центру Београда или да стан од 60 квадрата у ужем центру престонице, кошта као апартман од 30 квадрата на Копаонику.

Ништа много не заостају ни друге српске планине. Квадрати на Златибору и на Дивчибарама такође су све популарнији, све је више градње, али су због веће тражње, скупљи и апартмани.

Укупно је на Копаонику у 2020. години продато 340 апартмана, а број се повећава ако се дода и Брзеће подно Копаоника, где је продато 47 апартмана. На Златибору је тај број у прошлој години достигао 204, а на Дивчибарима 114 апартмана.

Копаоник

Копаоник и даље предњачи и важи за елитну дестинацију која кошта. Квадрат апартмана у староградњи (која и није баш неког квалитета и која захтева реновирање) може се наћи за минималих 500 евра. Новоградња је истовремено обарала рекорде - цену је дизала и локација и квалитет "здања" те је 4.330 евра била највиша постигнута. И то су званични подаци Републичког Геодетског Завода.

Највећи раст цене апартмана у новоградњи у 2020. у односу на 2019. годину био је у Брзећу и то од чак 44 одсто. Налази се подно Копаоника, а оно што је засигурно подигло цене апартмана у том месту, јесте нова гондола која води до врха Копаоника. Она је недавно пуштена у рад, а од Брзећа до врха Мали Караман се стиже за свега 15 минута.

Како је то олакшало и убрзало приступ ски - стазама, многи су се одлучили да управо ту себи обезбеде неки простор, а јасно је да услед раста тражње расте и цена.

Д. Балшић

 

Златибор

Расту и цене апартмана на Златибору, планине за коју се везује масовна градња и ширење урбаног Златибора на све стране.

Различито су се кретале цене квадрата у староградњи и новоградњи, па је тако распон цена у староградњи био од 550 евра до 1.670 евра.

Новоградња је истовмрено доста скупља и иде и до 2.270 евра по квадрату. А, пре само три године, нови квадрат у ужем централном језгу Златибора било је могће купити и за 1.300 евра.

 - Градња апартманских зграда из екстра и прве грађевинске зоне стога се пренела ка другој зони, односно насељима Палисад, Расадник, Ђурковац, Камаљ, Караула, Зова. - кажу из тамошње туристичке агенције.

Фото: Танјуг

 

Дивчибаре

И Дивчибаре доживљавају прави "бум". Гради се на све стране, слободно се може рећи никада више. Близина престонице и даље је велика предност и један од кључних разлога за раст посете, садржаја и смештаја.

Према званичним подацима прошле године продато је 114 апартмана на Дивчибарима. Све то прати и пораст цене од око осам одсто за годину дана.

Цене квадрата на Дивчибарима кретале су се од 330 евра колико је требало најмање издвојити за апартман у староградњи, до 1.800 евра колико је достизала цена квадрата у новоградњи.

 - Свака од тих зграда имаће од 30 до 40 апартмана, површине од 20 до 40 квадратних метара, а цене се крећу од 1.400 до 1.800 евра без ПДВ-а, што је чак скок за 1.000 евра у односу на 2019. годину, што најбоље илуструје колика је тражња и тренутна популарност Дивчибара. Знатно је повећана и тражња за плацевима, чија је цена зависно од локације од 3.000 до 5.000 евра по ару, а највише их траже управо инвеститори за градњу - кажу у ваљевским агенцијама за промет некретнина.

Фото Дивчибаре Ски ресорт

 

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)