ОБЈАВА АМЕРИЧКОГ МИНИСТАРСТВА ТРГОВИНЕ: Царина на увоз алуминијума из Србије 25,84 посто

Танјуг

03. 03. 2021. у 12:59

ОБЈАВА АМЕРИЧКОГ МИНИСТАРСТВА ТРГОВИНЕ: Царина на увоз алуминијума из Србије 25,84 посто

Фото Танјуг/АП

АМЕРИЧКО Министарство трговине објавило је данас одлуку о примени антидампинг царина на увоз легираног алуминијумског лима из 18 земаља, међу којима се налази и Србија.

Царина на увоз алуминијумског лима из Србије износиће 25,84 процента уместо 11,67 посто колико је било предвиђено прелиминарном одлуком из октобра прошле године, објављено је на званичном веб сајту америчког министарства.

Према процени овог министарства, увоз алуминијума из Србије у САД вредео је 2019. године 9,8 милиона долара.

Поред Србије, на листи се налазе: Бахреин, Бразил, Хрватска, Египат, Немачка, Индија, Индонезија, Италија, Оман, Румунија, Словенија, Јужна Африка, Шпанија, Тајван, Турска, Грчка и Јужна Кореја.

Највише је повећана царина на увоз алуминијума из Немачке, са 49,40 одсто на 242,80 процената, и на увоз из Бразила - са 49,61 на 137,06 посто.

Што се тиче земаља из окружења, царина на увоз алуминија из Хрватске износиће 3,19 посто, и благо је смањена у односу на прелиминарну одлуку о стопи од 3,22 процента, за Словенију је утврђена стопа од 13,43 одсто, а за Румунију од 37,26 посто.

Према Грчкој и Јужној Кореји ће се примењивати нулта царинска стопа.

Ови намети се надовезују на 10-процентне царине које је администрација бишег америчког председника Доналда Трампа увела прошле године позивајући се на закон о националној безбедности.

Коначна одлука о новим стопама донета је само неколико сати након што је Сенат великом већином гласова потврдио избор Ђине Рејмондо за нову министарку трговине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)