ЕКОЛОШКЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ У ФОКУСУ НИС-А: Аминско постројење, когенерација… и други пројекти који доприносе зеленој енергетици у Србији

Промо

22. 02. 2021. у 17:15

ЕКОЛОШКЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ У ФОКУСУ НИС-А: Аминско постројење, когенерација… и други пројекти који доприносе зеленој енергетици у Србији

Фото: Промо

КАДА је крајем прошле године са радом почело постројење “Дубока прерада” у Рафинерији у Панчеву, медији су опширно извештавали да је посао прераде нафте у Србији постао знатно “зеленији”.

Истраживали смо, стога, који су то еколошки пројекти које је НИС, као највећи играч у нафтном бизнису у Србији развијао и какви су даљи планови.

Еколошки пројекти

У НИС-у кажу да је њихова зелена агенда део стратешког развоја ове компаније и да ниједан од тих пројеката није „од јуче“. Најпре, од 2013. године НИС реализује такозвани програм когенерације. Шта то значи? Конкретно - на осам локација у Србији изградили су мини електране које од гаса који је лошег квалитета и не може да се користи за потрошњу у индустрији и домаћинствима – НИС сада прави струју. За сада, укупна снага ових електрана износи 14 МW. У ове пројекте уложено је више од 20 милиона евра, а у њима НИС од гаса који је, због лошег квалитета, раније спаљиван на бакљи, сада производи топлотну и електричну енергију.

Постројење за когенерацију/Фото: Промо

Такође, НИС је код Елемира 2016. године пустио у рад Аминско постројење у које је уложено више од 30 милиона евра. Рад овог савременог постројења омогућава повећање квалитета домаћег природног гаса, путем издвајања угљен диоксида и других гасних примеса, док истовремено доприноси и повећању обима производње гаса. Овај пројекат има и значајну еколошку компоненту, јер начин прераде у овом постројењу је такав да у потпуности спречава доспевање угљен диоксида у атмосферу и самим тим, доприноси смањењу ефекта „стаклене баште“.

Значајне инвестиције и планови

Највећи и најважнији пројекат НИС-а у области електроенергетике у овом тренутку је изградња ТЕ-ТО Панчево, електране коју гради у сарадњи са руском компанијом “Гаспром енергохолдинг”. Вредност инвестиције је око 180 милиона евра, а инсталисани капацитет је до 200 МW. Изградња овог постројења је настављена у 2020. години, а пуштање у рад очекује се у току ове године.

Аминско постројење/Фото: Промо

У НИС-у закључуји и да Дубока прерада никако не значи крај модернизације рафинерије и да ће улагања у прераду остати један од приоритета даљег развоја НИС-а. Како наводе, у наредном периоду компанија ће радити на модернизацији комплекса каталитичког крекинга (ФЦЦ) за производњу дизела, бензина и гасова, као и изградњи погона за производњу високооктанске бензинске компоненте ЕТБЕ. Реч је о пројекту вредном 80 милиона долара, чија се финализација очекује у 2024. години.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)