ФРИЛЕНСЕРИ КОД ПРЕМИЈЕРКЕ: Данас разговори Удружења радника на интернету и представника Владе о плаћању пореза

В. Н.

18. 01. 2021. у 07:31

ФРИЛЕНСЕРИ КОД ПРЕМИЈЕРКЕ: Данас разговори Удружења радника на интернету и представника Владе о плаћању пореза

Недавни протест фриленсера

ПРЕДСТАВНИЦИ Удружења радника на интернету позвани су данас на састанак у Владу Србије, потврђено је у кабинету премијерке.

Са њима ће разговарати председница Ана Брнабић, али и министар финансија Синиша Мали као и представници Пореске управе. Ово је епилог протеста који су у суботу по подне организовали такозвани фриленсери на челу са председником удружења Мираном Погачаром, који је позив за састанак добио током протеста.

Погачар је новинарима рекао да су радници на интернету сагласни са ставовима државних представника да порез треба да се плаћа, али да наплата треба да крене од новог закона, а не ретроактивно.

- Када ступи нови закон на снагу, тада се дефинишу правила, да свима буду у овој земљи јасни наша права и обавезе. Од тада треба да крене и наплата. То није урађено последњих 20 година, самим тим не треба ни држава да тражи од нас оно што није успела да организује и уради - истакао је Погачар.

Иначе, фриленсери у Србији већ два месеца воде битку са Пореском управом и Министарством финансија око примене Закона о порезу на доходак грађана и тврде да није у реду да буду опорезовани ретроактивно. Многи су претходних недеља добили и по неколико хиљада евра пореза на наплату што они, како кажу, не могу и не желе да плате.

Удружење радника на интернету жели да у дијалогу са надлежнима дође до системског решења у плаћању пореских обавеза за велики број оних који на овај начин зарађују свој хлеб.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)