ПАД ИНДУСТРИЈСКЕ ПРОИЗВОДЊЕ: Последњи подаци Макроекономских анализа и трендова

Б. Ца.

11. 01. 2021. у 16:02

ПАД ИНДУСТРИЈСКЕ ПРОИЗВОДЊЕ: Последњи подаци Макроекономских анализа и трендова

FOTO: Depositphotos

ПОДАЦИ за новембар 2020. године у целини показују слабљење привредне активности и напуштање тенденција њеног даљег опоравка после априла, навео је економиста Стојан Стаменковић у новом броју Макроекономских анализа и трендова -МАТ.

Како каже, у 11. месецу лане опала је индустријска производња, а посебно је изразит међугодишњи пад производње прерађивачке индустрије која је дубљи пад имала само у априлу и мају.

На новембарски нешто блажи пад укупне индустријске производње, како каже, утицао је међугодишњи пораст производње рудаства и електропривреде.

- Сада је већ извесно да ће и у целој 2020. години производња прерађивачке индустрије бити нешто мања него у претходној години - констатовао је Стаменковић. - У новембру је спољнотрговинска размена порасла до апсолутно највеће вредности до сада и то захваљујући повећању увоза. Покривеност увоза извозом смањења до најмање вредности после априла.

У новембру је забележена и редукција међугодишње стопе раста вредности промета у трговини на мало скоро до вредности из новембра 2019. године. Месечна инфлација у новембру је заустављена, а како констатује Стаменковић у МАТ, годишња је умањена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)