МУКЕ ЗБОГ КАЗНЕ НА МАЂАРСКОМ: Новчане накнаде за прекршаје у Европској унији није лако платити из наше земље

Б. Царановић

11. 01. 2021. у 12:00

МУКЕ ЗБОГ КАЗНЕ НА МАЂАРСКОМ: Новчане накнаде за прекршаје у Европској унији није лако платити из наше земље

Фото Танјуг

ОБАВЕШТЕЊЕ да су током боравка на простору Европске уније наши држављани направили неки прекршај, најчешће добијају на граничним прелазима.

Углавном су то саобраћајни прекршаји, али могу бити и за прекорачење дозвољене дужине боравка у земљама ЕУ. Наши грађани имају опцију да новчане казне плате на граници, или кад се врате у земљу, преко девизног рачуна банке. То, међутим, није увек једноставно, а ако је казна писана на граници са Мађарском, може да се претвори у ноћну мору.

Недавно је на повратку из Немачке, Београђанин Предраг Н. на граничном прелазу из Мађарске у Србију, обавештен да је због прекорачења дозвољене дужине боравка у ЕУ, дужан да плати казну у противвредности од око 100 евра. Мађарски цариници су му одредили казну изражену у форинтама. Пошто је на царини била гужва, наш читалац одлучио је да пенал плати у Србији. Није ни слутио да то неће бити тако једноставно.

- Сигурно бих на граници сачекао да платим, да сам могао и да претпоставим да ћу у Београду данима ићи од једног до другог шалтера банака - каже наш саговорник. - Прво сам отишао у локалну филијалу своје банке у којој имам отворен девизни рачун, али ме је службеник на шалтеру после тумачења одбио и упутио на колегу у поподневној смени.

ОД 25 О 1.500 €

НАЈЧЕШЋЕ казне у иностранству су за саобраћајне прекршаје. Тако су, рецимо, за некоришћење сигурносног појаса казне од 25 до 350 евра, превоз деце ван дечјег седишта 200-350 евра, а пролазак кроз црвено светло 70-1.500 евра. Годишње око 2.000 казни стигне на кућне адресе возачима који су прекршили прописе у земљама ЕУ. Уколико се казна не измири на време, следи забрана уласка у ЕУ.

Како наш саговорник каже и поновни одлазак је био безуспешан. Покушао је и у неколико других финансијских установа да плати казну, али су га слали из једне у другу банку и на крају чак и у Народну банку Србије.

- У централној банци су ме обавестили да не раде са физичким лицима, зачуђени да то није завршено у матичној финансијској установи - објашњава Предраг Н.

Фото Танјуг

- Покушао сам на интернету да сазнам шта даље и на форумума видео да нисам једини са оваквом ситуацијом и да је углавном проблем што је казна на мађарском, а службеници не знају језик и плаше се да нешто не погреше. У сваком случају, мислим да је недопустиво да се клијент било које банке шаље да обилази шалтере због једноставног конвертовања валуте из једне у другу и преноса новца са девизног рачуна на рачун страног држављанина.

НИЈЕ ЧЕСТО

БАНКАРИ сматрају да плаћање казни направљених у иностранству није често, па се зато дешава да службеници нису довољно упућени. Додају да нема никаквих препрека да клијент обави трансакцију, ако има релевантан документ на основу којег би могло да се обави плаћање, а који садржи: назив налогодавца - име и презиме, адресу и место корисника и инструкцију за извршење плаћања, која ће садржати ИБАН инокорисника, као и БИЦ банке инокорисника прилива.

Да је у суштини тако, потврдили су нам у НБС.

- Према прописима којима се уређује платни промет са иностранством, не постоје ограничења да банка у Републици Србији за домаће физичко лице, са његовог девизног рачуна, изврши налог за плаћање према иностранству на основу документа којим се доказује обавеза тог плаћања, што је у овом случају казна за учињени прекршај - објашњавају из НБС.

- Уколико је проблем настао из разлога што саговорник "Новости" не поседује рачун, требало би најпре да отвори девизни рачун у некој од банака на који би положио страну ефективу и истовремено дао налог да, уз документ који поседује, изврши плаћање према иностранству.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)