СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Биткоин је балон који би могао да пукне сваког часа

Novosti online

10. 01. 2021. у 08:43

ЦЕНЕ биткоина су се за мање од месец дана удвостручиле на више од 40.000 долара. И док трговци криптовалута тврде да је овај запањујући талас оправдан, неки на Вол Стриту упозоравају да се ово неће добро завршити.

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Биткоин је балон који би могао да пукне сваког часа

Фото: Пиксабеј

"Недавни скок можда је још један случај шпекулативне маније. Биткоин (КСБТ) изгледа као 'мајка свих балона'" каже Мајкл Хартнет, главни инвестициони стратег у Банк оф Америца Сецуритиес, пише ЦНН Бусинесс.

Хартнет у недавном извештају истиче да је драматичан раст биткоина током последње две године - пораст од око 1.000 одсто од почетка 2019. године - далеко већи од добитка за другу имовину која је у прошлости уживала масовне губитке неколико деценија.

То укључује пораст цена злата за више од 400 одсто крајем 1970-их, као и друге значајне инвестиционе маније: јапанске акције крајем 1980-их, тајландска берза средином 1990-их, дот-цоми крајем 1990-их и цене становања средином 2000-их. Сви ти сектори уживали су троцифрени проценат добитка пре него што су се срушили на земљу.

У новије време, кинеске акције, биотехнологија и ФААНГ-ови Биг Тецх-а такође су забележили огромне добитке.

Хартнет није предвидео да ће се цене биткоина срушити саме по себи. Уместо тога, навео је цене крипто валута као још један пример "све шпекулативнијег" понашања у инвестирању. Такође је упозорио на повећано интересовање за ИПО-ове и СПАЦ-ове за велике покрете једнорога.

Хартнет није једини који оглашава аларм за биткоин. С обзиром на то да се амерички долар недавно донекле стабилизовао, неки упозоравају да један од великих случајева поседовања биткоина - као заштите од пада валуте - више не постоји.

Ипак, верници биткоина и даље су уверени да цене могу да се пењу, позивајући се на усвајање криптовалута од стране ПејПала (ПИПЛ) и Скуаре (СК), као и на повећано интересовање главних инвеститора, укључујући Паул Тудор Јонес и Станлеy Друцкенмиллер.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)