ШВАЈЦАРЦИ НЕ МЕЊАЈУ ПЛАНОВЕ: Истраживање ставова Швајцарско-српске привредне коморе

С. Б.

18. 12. 2020. у 15:14

ИСТРАЖИВАЊЕ Швајцарско-српске привредне коморе показује да 70,4 одсто испитаника сматра да је њихово пословање у мањој или умереној мери погођено пандемијом ковид-19, док је 29,6 одсто испитаника изјавило да их је пандемија снажно погодила.

ШВАЈЦАРЦИ НЕ МЕЊАЈУ ПЛАНОВЕ: Истраживање ставова Швајцарско-српске привредне коморе

Фото: Новости архива

Ипак, скоро 60 одсто анкетираних чланица не намерава да мења инвестиционе планове у Србији за 2021. годину.

То је показало истраживање "Утицај ковид-19 на пословање", које је у новембру путем интернета спровела Швајцарско-српска трговинска комора међу својим члановима.

Такође, резултати истраживања су показали да је 63 одсто испитаника дигитализовало своје пословање у мањој или значајној мери због пандемије.

Међу потенцијалним владиним мерама подршке које би биле најкорисније, компаније су издвојиле ослобађање од пореза или привремене пореске олаксице (63 одсто), програме запошљавања, попут програма за привремено незапослене или ослобађање од социјалног осигурања (44,4 одсто) и финансијски програми, као што су кредитне линије са ниском каматном стопом или кредитне гаранције (33,3 одсто испитаника).

Остале мере које наводи мање од 30 одсто испитаника подразумевају субвенције за закуп простора, готовинске трансфере, подршку самозапосленима и смањење царина на улазни материјал који се увози.

Како је саопштено, циљ истраживања је био да се стекну увиди у главне изазове са којима се суочава швајцарско-српска пословна заједница због кризе ковид-19, као и да се боље разумеју потребе ових компанија и питања која су од интереса за њих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)