ЕВО КАДА ЋЕ БИТИ ИСПЛАЋЕНА ПОМОЋ ПЕНЗИОНЕРИМА: Мали - ускоро минималац и угоститељима, није мала сума новца!

А.Б.

04. 12. 2020. у 12:43

ЕВО КАДА ЋЕ БИТИ ИСПЛАЋЕНА ПОМОЋ ПЕНЗИОНЕРИМА: Мали - ускоро минималац и угоститељима, није мала сума новца!

Фото Н.Фифић

ЈЕДНОКРАТНА помоћ у висини од 5.000 динара биће исплаћена свим пензионерима 17. или 18. децембра, а у готово истом периоду помоћ од државе може да очекује и угоститељски сектор у висини једне минималне зараде, изјавио је за Тањуг министар финансија Синиша Мали.

Министар је истакао да је држава за 1,7 милиона пензионера издвојила 8,9 милијарди динара за ту врсту помоћи.

- Није мала сума новца, али смо сачекали резултате прихода за новембар и у новембру смо имали мало веће приливе него што смо планирали, зато смо одлучили да тим вишком помогнемо онима којима је наша помоћ најпотребнија - рекао је Мали.

Истиче, да ће у наредних 10 до 15 дана држава исплатити и једну минималну зараду за све оне који раде у угоститељској индустрији, односно угоститељима, рент-а-цар агенцијама, туристичким водичима, хотелијарима...

Мали наводи да је са тим новим мерама, пакет помоћи државе грађанима и привреди током ове године порастао на шест милијарди евра, што је, каже министар, око 12,9 одсто БДП-а.

Подсетио је да је од почетка кризе изазване короном, држава помогла привреду са три пуна минималца и још два до 60 одсто вредности минималне зараде, помоћ од 100 евра за све пунолетне грађане, једнократна помоћ пензионерима у априлу од по 4.000 динара.

Затим, додао је, држава је повећала плате здравственим радницима за 10 одсто, а уплаћена им је недавно и једнократна помоћ у вредности од по 10.000 динара.

Мали додаје да је држава обезбедила и гарантну шему од две милијарде евра, али и кредите преко Фонда за развој у вредности од 200 милиона евра.

Подсећа да је уведен и мораторијум на све кредите, да је одложено плаћање пореза и доприноса на зараде, али и да је смањена референтна каматна стопа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Naslednik

04.12.2020. 13:49

Svaka čast za predsednika Vučića, to još niko od davnih vremena nije pomogao državnim službenicima, ostalim sektorima u rada, kao i penzionerima. Samo još da nam se vrate građevinske firme (preduzeća), gde smo bili najjači u svetu, da se naša deca isškoluju za dobrog zanatliju (zidara, armirača, varioca, keramičara, molera, električara, vodoinstalatera, bravara i t. d. ) Da ne dovodimo ove strane kompanije da kod nas rade, mi smo vredan narod. Treba vratiti po varošicama zadruge, da bi se mladi vratili na selo i svojoj proizvodnji, koju bi država garantovana otkupnu cenu tog proizvoda. Samo na taj način možemo da spasimo propadanje sela i seoskih domaćinstva. Banje ne treba prodavati, a i vode koje posedujemo, treba ih obnoviti i popraviti obnoviti turizam, gde bi se novac slivao u državni budžet.