БЕЗ ПЕНАЛА ЗБОГ СРБИЈАГАСА: Европска енергетска заједница објавила извештај о овој области у Србији

Ј. Субин

04. 12. 2020. у 11:00

БЕЗ ПЕНАЛА ЗБОГ СРБИЈАГАСА: Европска енергетска заједница објавила извештај о овој области у Србији

Фото архива В. Н.

СРБИЈА, како су нам рекли у Европској енергетској заједници, на седници која ће бити одржана 17. децембра, неће бити кажњена због нераздвајања компаније "Србијагас".

Ипак, Министарски савет разматраће случај против наше земље, јер није урађено ефикасно раздвајање оператора преносног система Југорос-транспорт, у складу са Трећим енергетским пакетом.

Пре неколико дана појавила се прича да би нашој земљи могли бити изречени пенали због тога што није урађено реструктурирање "Србијагаса", али, чини се да смо се овај пут извукли.

Биће нам дата могућност "поправног".

- Секретаријат Енергетске заједнице захтеваће од Министарског савета да ово кршење квалификује као озбиљно и константно, а то ће бити корак пре изрицања санкција, уколико не буде проблем отклоњен - рекли су нам у Енергетској заједници. Случај "Србијагаса" заснован је на непоштовању Другог енергетског пакета, који је већ дуго замењен Трећим.

"Србијагас" се не предржава Трећег пакета, али то би могао да буде предмет новог случаја.

Наша земља, ни после више од 10 година, није успела да испуни све обавезе из Трећег енергетског пакета. Према овогодишњем извештају Србија је најдаље догурала у нафтној индустрији. Ту смо одрадили 80 одсто од зацртаних обавеза. Нешто мање, око 65 одсто, је у области електричне енергије, а најлошије стојимо са гасним сектором, енергетском инфраструктуром, али и доношењем закона о климатским променама, који уопште и немамо.

НЕТРАНСПАРЕНТНИ ПОСЛОВИ

У ИЗВЕШТАЈУ ЕЕЗ, када је реч о гасу, Србија прилично лоше стоји. Само пет одсто је урађено раздвајање фирми. Тако, како се наводи у ЕЕЗ, "Транспортгас", ћерка фирма "Србијагаса" још није раздвојена и сертификована. Дато је одобрење за "Југоросгас", али је његово раздвајање још на чекању. Уз то, пројектна компанија "Гастранс", за Турски ток 2 у Србији, регистрована је и оверена од стране регулатора, иако је то било против мишљења Секретаријата. Ниједан од ова три оператора преносног система нису издвојена у складу са Трећим енергетским пакетом.

Трећи енергетски пакет су мере којима се регулише рад унутрашњег тржишта ЕУ и њега је једногласно усвојио Савет Уније. Иначе, у припреми је и Четврти енергетски пакет.

- За разлику од гаса, код струје нисмо лоши, али има и ту доста да се ради - испричао нам је наш стручњак за енергетику. - Код раздвајања - реорганизације електросектора имамо 49 одсто. То значи да је реформа тржишта електричне енергије у Србији ушла у период стагнације и нису се испуниле све обавезе из Трећег енергетског пакета. Потребне су измене Закона о енергетици, које омогућавају промене у правилима о приступу мрежи и транспарентности велепродајног тржишта. Електропривреда Србије је задржала доминацију на велепродајном и малопродајном тржишту, па се слабо развија конкурентност.

Оператер преносног система - Електромрежа Србије, није раздвојен у складу са Директивом о електричној енергији, наводи се у извештају Европске енергетске заједнице. Проценат који смо у овом сегменту испунили је само 49 одсто. А главни разлог је тај што раздвајање власништва ЕМС није завршено, а коначне одлуке, за све енергетске активности, укључујући и пренос електричне енергије, и даље остаје на Влади.

- ЕПС Дистрибуција је правно одвојена компанија, али у погледу организације и одлучивања није обезбеђена њена независност - истиче наш саговорник. - Електрокомпаније у Србији, које су у власништву државе, нису независне и није развијена конкурентност на потребном нивоу.

Када је реч о делу који се односи на климатске промене, ту смо најлошије прошли, свега 24 одсто смо испунили. Србија није усвојила Закон о климатским променама. Требало је још прошле године. Њиме ће бити дефинисано како се смањују емисије штетних гасова. Постоје обавезе на основу Париског договора, али ми још нисмо ни законску регулативу урадили.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)