ТРАЖИ СЕ СЕФ ВИШЕ: Већина сигурносних кутија за чување драгоцености у престоници заузета

Б. Царановић

01. 12. 2020. у 15:17

ТРАЖИ СЕ СЕФ ВИШЕ: Већина сигурносних кутија за чување драгоцености у престоници заузета

Фото Н. Фифић

СЕФОВИ при банкама у Београду, намењени за чување драгоцености или важних докумената, разграбљени су и готово да више нема слободних.

Ако су и доступне, то су углавном сигурносне фиоке у удаљенијим и мање приступачним деловима града. Последњих месеци, из појединих финансијских установа кажу да је порасла потражња за сефовима, па да је зато понуда оскудна и недовољна. Уз то, цене закупа су повољне, нема временског ограничења закупа, а банкама ова сфера пословања није занимљива, па је и не шире.

Процењује се да у престоници има неколико десетина хиљада сефова, а да је више од 90 одсто заузето. Док је код појединих банака услов да би се закупила кутија за чување драгоцености да се има рачун у тој банци, код других финансијских установа је правило да се склапа уговор, без обавезе за отварање рачуна.

БЕЗБЕДНОСТ

У ПОСЛОВАЊУ са сефовима банке примењују најстроже безбедносне мере физичко-техничке заштите као и мере контролисаног видео-надзора, а све у циљу заштите и строгог контролисања приступа просторијама у којима се налазе сефови - кажу у Убс. - Банке су у обавези предузимања мере обезбеђења и надзора.

У Удружењу банака кажу да највећи број банака које послују на тржишту Србије има у својој понуди и сефовско пословање, али да њихов тачан број није могуће утврдити, јер свака банка чува ту информацију као своју пословну тајну. Могу их закупити физичка и правна лица.

Како нам је испричала Београђанка Јелена М., недавно су у њеном комшилуку опљачкана два стана усред "бела дана", па се забринула и решила да потражи сеф за накит који је наследила од мајке, али се испоставило да то није нимало лак задатак.

- У актуелној неизвесној ситуацији клијентима је била важна сигурност, па су се чешће него иначе опредељивали за коришћење сефова - кажу у Ерсте банци.

- Сеф може да изнајми сваки грађанин или власник фирме који потпише уговор са банком. Када се одлучи да своје вредне ствари повери на чување, довољно је да изабере какав сеф жели и да преда захтев.

ОРУЖЈЕ НЕ ЧУВАЈУ

БАНКЕ немају право увида у садржину сефа, али постоје прописи који дефинишу шта није дозвољено држати у сефу. То су предмети наоружања, подложни експлозији и изазивању пожара, предмети подложни кварењу и распадању, као и они чији су промет и држање забрањени законом. Корисник сефа задржава дискреционо право на тајност приликом избора предмета и ствари које ће одложити у сеф и у том смислу банка је обавези да обезбеди неповредивост сефа и његово одржавање у исправном стању.

Цена закупа зависи од величине сефа и дефинисана је тарифном политиком сваке банке понаособ. Изнајмљивање углавном кошта од 500 динара до неколико хиљада динара месечно. Грађани у сефовима у банкама најчешће чувају породични накит, злато, уговоре, тестаменте, вредносне папире, уметничка дела, али има и оних који ту чувају новац.

- Клијентима саветујемо да у сефовима чувају хартије од вредности, накит, злато, племените метале или породично наслеђе, а не новац - кажу банкари. - Много је исплативије новац орочити и на тај начин на њему зарадити, него га оставити да лежи у сефу без икакве надокнаде. Закупци су различитог годишта, од најмлађих, студената, до пензионера, а најчешћи закуп је годишњи.

У Комерцијалној и Војвођанској банци потврђују да влада стално интересовање клијената за издавање сефова и да је већина заузета. Цена закупа зависи од димензија и статуса корисника, као и да ли је клијент или не и креће се у распону од 500 до 1.350 динара месечно.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)