УГРОЖЕН ТРЖИШНИ ПОЛОЖАЈ ХРВАТСКЕ ИНЕ: Зашто је модернизација рафинерије у Панчеву лоша вест за нашег суседа?

Е.Б.Т.

26. 11. 2020. у 18:43

УГРОЖЕН ТРЖИШНИ ПОЛОЖАЈ ХРВАТСКЕ ИНЕ: Зашто је модернизација рафинерије у Панчеву лоша вест за нашег суседа?

Фото: З. Јовановић

ВЕСТ о модернизацији рафинерије у Панчеву доста незапажено је прошла у хрватској јавности, иако је реч о догађају који ће знатно утицати на регионално тржиште најважнијег енергента, нафте, али и пословне перспективе ИНЕ, још увек највеће хрватске компаније.

Рафинерија ће сада производити више деривата него раније и то по нижој цени, а први ефект произлази из основног односа понуде и потражње.

Ово данас пише загребачки "Јутарњи лист" објашњавајући зашто је то лоша вест за Хрватску. Истичући да је то српска компанија у власништву руског "Гаспромњефта", наводе да потрошња нафтних деривата у региону земаља бивше Југославије већ годинама стагнира или пада.

-С бзиром на еколошку агенду Европске уније, реално је очекивати да ће се тај тренд наставити - пише загребачки дневник. - Утолико, сваки додатни литар деривата који се произведе и прода из Панчева, избиће литар некоме од постојећих снабдевача. Како је и Србија велики увозник деривата, логично је очекивати да ће осетан део нове производње из Панчева ићи на домаће, српско тржиште, али свакако треба очекивати да ће се део пласирати и на тржишта околних земаља.

Лист указује да НИС, односно "Гаспромњефт", има релативно развијену малопродајну мрежу у БиХ, где је својевремено преузео ОМВ-ов ланац бензинских станица и да се може се очекивати да ће појачати активности тамо, али није искључено да крене и у јачи пословни искорак кроз велепродају у источној Хрватској. И једно и друго је, како истичу, пословни изазов за ИНУ.

-Босна и Херцеговина је традиционално тржиште и једно од ретких преосталих у региону где је ИНА у саставу МОЛ-а добила могућност пословног ширења - наводи лист. - То тржиште је ИНА традиционално снабдевала из сисачке рафинерије, али је након одлуке да се тамо прекине производња и рафинеријска делатност концентрише у Ријеци, најповољнији начин за снабдевање остао комбинацијом морског и друмског превоза преко Плоча, где су конкуренти други увозници.

ИНИ ту сад следи озбиљна тржишна борба, пише Јутарњи, који могућност НИС-овог "напада" на Славонију види двојако, утолико што ће, како наводе, истискивање извозника са српског тржишту утицати и на тржишни пласман деривата произведених у МОЛ-овој рафинерији у Мађарској.С мањим тржишним потенцијалом у Србији, тражиће се ново тржиште за те количине, а источна Хрватска и северни дио БиХ ту су изузетно повољни јер их МОЛ може трошковно ефикасно снабдевати преко свог терминала у Печују.

-Тржишни положај једине ИНИ-не рафинерије тако се погоршава, а брзог решења нема - пише Јутарњи. - Да би компанија постала потпуно конкурентна ријечка рафинерија би морала да доврши процес модернијзације и да изгради постројење слично ономе у Панчеву.

Логично је, наводе, очекивати да конкуренција тај период неће преспавати, већ ће агресивно користити своју предност да заузме што већи тржишни удео.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)