МАЛИ НАЈАВИО: Имаћемо још ниже каматне стопе у Србији

Танјуг

24. 11. 2020. у 16:30

МАЛИ НАЈАВИО: Имаћемо још ниже каматне стопе у Србији

ТАЊУГ

МИНИСТАР финансија Синиша Мали каже да је Србија уштедела 11,6 милијарди динара рефинансирањем скупог кредита из 2011. године и објаснио да је од тада до данас могло да буде изграђено, примера ради, пет клиничких центара, да се бивша власт задужила по каматној стопи какву је држава добила јуче на Лондонској берзи.

Мали је у изјави за Танјуг рекао да се Србија други пут ове године појавила на међународном финансијском тржишсту и искористила тренутак да рефинансира скупе кредите, у овом случају из 2011. године, по каматној стопи од 7,25 одсто.

-Бивша власт се задуживала да би исплаћивала плате и пензије, јер тада није постојала никаква привредна активност. Ми радимо другачије. Те њихове скупе кредите рефинансирамо и штедимо грађанима новац- рекао је Мали.

Поновио је да је Србија јуче емитовала обвезницу од 1,2 милијарде долара по стопи од 1,225 одсто, наводећи да је истог дана каматна стопа, након хеџинг транскације, била 1,066 одсто, што је донело уштеду од 11,6 милијарди динара у наредних десет година.

-Грађани треба да знају да што су ниже каматне стопе по којима се држава задужује, то су ниже каматне стопе у банкама у смислу стамбених кредита, лизинга и свега осталог тако да и поред пандемије корона вируса очекујем да ћемо на основу јучерашњег резултата имати још ниже каматне стопе у Србији. То је важно и за грађане и за предузећа- поручио је Мали.

Обашњава да је могло да се уштеди пола милијарде евра да се бивша власт задужила по стопи од 2,125 одсто, а не по 7,25 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)