НБС СПРЕМНИ ДА ПОМОГНУ: Ако буде потребе због короне - поново ћемо реаговати

Б. Ца.

24. 11. 2020. у 14:41

НБС СПРЕМНИ ДА ПОМОГНУ: Ако буде потребе због короне - поново ћемо реаговати

Д. Балшић

НАРОДНА банка Србије прати ситуацију, као и потребе грађана и привреде, и ако буде требало спремна је поново да реагује.

Ово је изјавила гувернерка Јоргованка Табаковић. Србија би, како је рекла, да није било пандемије, већ имала инвестициони рејтинг.

- Али, цена финансирања од 1,066 одсто потврђује да ми имамо признање равно инвестиционом рејтингу у свету оних који у нас верују улажући свој новац у будућност Србије - рекла је гувернерка и напоменула да је и у овој кризној години у Србији расла девизна штедња четири одсто, као и да динарска штедња расте у просеку око 25 одсто годишње и достиже износ већи од 91 милијарде динаре.

Табаковић је истакла да је Србија већ у првим данима пандемије реаговала на сузбијање последица кризе на економију и подсетила да је Србија као одговор на кризу припремила пакет мера који је вредан 12,5 одсто БДП-а-.

Указала је да се вредност динара није мењала, осцилације биле минималне. Први пут ове године су изједначене каматне стопе на динарске кредите привреди и у еврима. Табаковић каже да је НБС током пандемије одржавала ликвидност банака, а за грађане и привреду увела мораторијум у отплати кредита и олакшала њихову отплату.

Наглашава и да је инфлација од почетка године на ниском нивоу и додаје да у просеку износи 1,6 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Nada

26.11.2020. 13:53

@bojana - Epidemiolosko stanje u zemlji je veoma tesko mislim da bi drzava trebala jos jednom da izadje u susret gradjanima I uvede moratorium.... Treba se leciti ziveti placati obaveze.... Moratorium je neophodan. Ako je uveden s daleko manjim brojem zarazenih sada bi svaka prica bila suvisna.