ЈАПАНЦИ СПРЕМНИ ДА УЛОЖЕ МИЛИОНЕ ЕВРА : Власти у Србији и даље преговарају о отварању још једне фабрике

Ј. Субин

04. 11. 2020. у 13:09

ЈАПАНЦИ СПРЕМНИ ДА УЛОЖЕ МИЛИОНЕ ЕВРА : Власти у Србији и даље преговарају о отварању још једне фабрике

Фото приватна архива

ПРЕДСТАВНИЦИ компаније "Нидек" и власти у Србији и даље преговaрају о доласку и улагању у нашу земљу, потврдили су нам у Амбасади Јапана у Београду.

Недавно је и сам председник јапанске корпорације Јун Секи, најавио да се за почетак планира инвестиција вредна више од 100 милиона евра, као и отварање више стотина радних места у Новом Саду.

И док преговори још трају, медији у региону баве се овом, за Србију, веома битном инвестицијом. Спомиње се чак и цифра од наводно 1,9 милијарди долара које ће ова јапанска компанија уложити у изградњу фабрике за електричне моторе у нашој земљи.

Крајем септембра са првим човеком водеће јапанске компаније за производњу електричних мотора Јун Секијем сусрео се и председник Србије Александар Вучић. Како је Вучић тада изјавио, наша земља и његов тим, урадили су много како би се обезбедили добри услови за пословање. И да ће њихова инвестиција у Србију бити одлична одлука за обе стране.

ПРОИЗВОДНИ ЦЕНТАР

ПРЕДВИЂА се да ће ново постројење имати капацитет и до 300.000 мотора до 2023. године. Осим у Србији, јапанска компанија "Нитеко" градиће фабрике и у Пољској и Француској, али би она у нашој земљи требало да буде највећи производни центар у Европи.

Јапанска компанија улаже и у проширење производње електромотора у Кини.

Тада је истакнуто да се очекује да ће до коначног договора доћи ускоро, као и да се почетак радова на изградњи нове фабрике очекује током следеће године.

Фото приватна архива

Иначе, 2022. године требало би да почну и радови на изградњи рудника Јадар, где се налази нови минерал јадарит, познат и као српски "криптонит". Због високе концентрације литијума и бора по тони руде, Јадар је рангиран као једно од најзначајнијих лежишта литијума на свету. Отуда, не чуди што је јапанска компанија изабрала Србију као потенцијално место за велику инвестицију.

Фото приватна архива

Јапанска компанија има највећи удео у тржишту за мале вретенасте моторе, који напајају хард-диск погоне. Имају скоро 300 огранака у Јапану, Европи, Америци и широм Азије.

Делегација је у септембру посетила индустријску област "Север 4" у Новом Саду, не би ли пронашла могућу локацију за изградњу. Коначна одлука о месту градње и да ли ће то бити Србија, јапанска компанија би требало да донесе почетком следеће године. Власти у Србији, ипак, очекују да ће то бити до краја 2020. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)