МИХАЈЛОВИЋ: Изграђено 350 км новог аутопута и градимо још 250

Танјуг

07. 10. 2020. у 11:47

МИХАЈЛОВИЋ: Изграђено 350 км новог аутопута и градимо још 250

Фото Танјуг

ПОТПРЕДСЕДНИЦА владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић најавила је данас да ће следеће године бити изграђено 27 километара аутопута од Крушевца до Појата у оквиру Моравског кориодора, као и да ће до краја 2021. бити завршена и деоница аутопута Милош Велики од Прељине до Пожеге.

"Важно је што смо почели да градимо аутопутеве и у претходних неколико гоидна смо урадили 350 километара нових аутопутева", рекла је Михајловић за Прву и додала да Србија данас има 924 километара аутопута. Такође, у току је изградња још 250 километара нових аутопутева.

Подсећа да се гради тренутно аутопут Рума - Шабац и брза саобраћајница Шабац - Лозница, да је јуче потписан уговор за градњу Фрушкогорског коридора од Руме до Новог Сада и да ћемо на том потезу имати 125 километара аутопута и брзе саобраћајнице.

Такође, у току су радови на изградњи аутопута Сремска Рача - Кузмин, додаје министарка.

Каже да ће аутопут Вожд Крађорђе делом бити брза саобраћајница и да ће коштати око две милијарде евра и да би следеће године могла да буде завршена пројектна документација.

Нагласила је да Србија улаже у аутопутеве и пруге односно транспортну инфраструктуру више од 16 милиајрди евра.

Михајловић додаје да ће следеће године почети изградња аутопута од Ниша ка Приштини на првој деоници Ниш - Плочник.

За изградњу брзе пруге од Београда до Ниша требало би да буде поптисан уговор следеће године и радови да буду готови за три године, што ће омогућити да се возом путује од Беогада до Ниша за само сат времена, рекла је Михајловић.

Наводи да ће амерички ДФЦ финансирати Аутопут мира од Плочника до Мердара и да би радови могли да крену крајем наредне године или почетком 2022.

Михајловић истиче да ће ДФЦ финансирати пројекте за повезивање у региону и да ће свима бити боље када буду присутне инвестиције вредне више милијарди евра.

"Амерички капитал је код нас већ присутан код Моравског коридора", рекла је Михајловић и додала да ће ДФЦ подржати Аутопут мира са додатних 750 до 800 милона евра од Плочника до Мердара, пошто је ЕУ већ обезбедила 220 милиона евра за прву деоницу од Ниша до Плочника.

"Верујем да ћемо до краја године имати завршену документацију и да ћемо следће године причати о уговорима са ДФЦ-ом".

Каже Михајловић да се у крајем октобра или почетком новембра расписује тендер за избор извођача радова за Ниш - Плочник, који ће бити изабран до краја године и да ће до марта 2021. почети радови.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)