ГРАЂАНИ ИМАЈУ ПРАВО НА ПОВРАТ ПДВ ЗА АУТО ИЗ НЕМАЧКЕ Ево шта је потребно урадити

Танјуг

28. 09. 2020. у 10:54

ГРАЂАНИ ИМАЈУ ПРАВО НА ПОВРАТ ПДВ ЗА АУТО ИЗ НЕМАЧКЕ Ево шта је потребно урадити

Фото: П. Митић

НЕМАЧКА нуди фирмама које извозе половна возила из ЕУ у земље које нису чланице Уније могућност да изврше повраћај пореза на додату вредност (ПДВ), који у тој земљи од средине ове године износи 16 одсто, а до тада је био 19 одсто.

Да би грађани БиХ могли да добију поврат ПДВ-а на половни аутомобил који су купили у Немачкој потребно је да нађу продавца половних возила у Немачкој који ту могућност нуди, рекли су из Немачког ауто-мото клуба (АДАЦ) за Независне новине.

Наиме, неки ауто-плацеви не желе да понуде ову могућност, па грађани треба да се информишу и затраже да ту могућност унесе у уговор о продаји.

У АДАЦ-у кажу да је за поврат ПДВ-а потребно да се у року од три месеца од куповине на спољној граници ЕУ добије потврда да је возило прешло границу. Без те потврде није могуће добити повраћај ПДВ-а.

-Поврат ПДВ-а треба затражити од трговца који је возило продао, а не од немачке царине или Финансијске службе-нагласили су они за "Независне".

Осим на спољној граници ЕУ, продају аутомобила потребно је пријавити Царинској служби Немачке у месту куповине, односно регистрације возила, а возило мора да има важећу потврду о техничком прегледу односно ТУВ, који се у тој земљи спроводи сваке две године.

Потребно је да се у месту куповине потребно набаве пробне таблице и обезбеди формулар ЕУР-1 уз остале формалности и таксе које могу да коштају неколико стотина евра, а треба питати дилера који возило продаје да ли они нуде ову врсту услуге, која може да траје неколико дана од продаје до извоза аутомобила.

У БиХ је од почетка године до краја августа увезено 26.127 возила у вредности око 419 милиона марака (14,2 милиона евра), а укупно је плаћено 77 милиона марака дажбина (39,3 милиона евра), рекао је за "Независне" Ратко Ковачевићћ портпарол УИО БиХ.

Од овог броја, нешто мање од 5.000 су нови аутомобили, док се остатак односи на половна возила, наводи се у тексту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)