БУЏЕТИ ПОД НАДЗОРОМ: Влада Швајцарске помаже унапређење локалних финансија

С. Б.

23. 09. 2020. у 15:26

БУЏЕТИ ПОД НАДЗОРОМ: Влада Швајцарске помаже унапређење локалних финансија

Фото: Depositphotos

ОПШТИНЕ и градови којима је потребна стручна и техничка подршка у успостављању финансијског управљања и контроле (ФУК), интерне ревизије и унапређењу надзора над локалним јавним предузећима могу се до 30. октобра пријаве на конкурс пројекта Реформа локалних финансија ИИ у Србији (РЕЛОФ2).

Пројекат ће изабраним општинама током 2021. и 2022. године обезбедити експертску подршку у примени прописа, успостављању процедура и увођењу нових алата у ове три области. Циљ је да се унапреди начин планирања, расподеле и контроле трошења буџетских средстава, као и надзор над радом локалних јавних предузећа (ЉП). На овај начин се подржава стабилност јавних финансија јединица локалне самоуправе (ЈЛС), боље пружање услуга грађанима и већа транспарентност у раду локалних управа. 

- Пројекат ће створити основе за домаћинско пословање локалних самоуправа и локалних јавних предузећа које за резултат има боље услуге за грађане и више могућности за усмеравање средстава за оно што је грађанима потребно - објашња Ана Јоловић, директорка Пројекта. 

Имајући у виду значај и утицај који спровођење промена у управлјању јавним финансијама на нивоу локалних самоуправа има на укупан успех владе у реформама и европски пут Србије, Влада Швајцарске је 2016. године покренула први РЕЛОФ пројекат и подржала Врање, Књажевац, Параћин, Осечину, Сремску Митровицу и Ужице да боље управљају буџетским средствима. 

Са циљем да обухвати још више општина и градова, пројекат је настављен 2019. године као РЕЛОФ2 и током 2019. и 2020. године подржава 33 јединице локалне самоуправе у успостављању финансијског управљања и контроле (ФУК), интерне ревизије и унапређењу надзора над локалним јавним предузећима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)