ПУТЕВИ, СТАКЛО И „СРПСКА НАФТА“: Које кредите је обећао Гренел и на шта ће бити потрошена велика помоћ из САД

Новости онлине

23. 09. 2020. у 11:56

АМЕРИЧКА развојна агенција ДФЦ обезбедиће финансијску помоћ у најмање пет области, како би убрзала развој српске привреде и отварање нових радних места, али и помогла заједничке пројекте са партнерима из САД.

ПУТЕВИ, СТАКЛО И „СРПСКА НАФТА“: Које кредите је обећао Гренел и на шта ће бити потрошена велика помоћ из САД

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Реч је о милијардама долара, а тема јучерашњих састанака представника ДФЦ и српских власти била је управо реализација пројеката у области енергетике, прерађивачке индустрије, екологије и подршке малом бизнису, које ће делом финансирати ДФЦ, а који су договорени споразумом у Вашингтону.

На столу је пет тема. Прва су инфраструктурни пројекти вредни скоро 4 милијарде евра, од којих је приоритетан "Аутопут мира" који би повезивао Ниш и Приштину. На другом месту је гарантна шема и финансијска помоћ за мала и средња предузећа. Ту би ДФЦ обезбедио једну милијарду долара кредита, а јуче су америчкој страни у Београду своје пројекте представиле бројне домаће компаније.

Трећа област су активности око иницијативе Мини-шенген, што је значајна вест за Србију која је највећи извозник у региону и која је због затварања тржишта јужне покрајине изгубила више од пола милијарде евра за само две године.

Четврта тема били су услови за развој привреде, а пета пољопривреда и подршка младим пољопривредницима.

Инфраструктура

Тим за економску сарадњу под окриљем две привредне коморе, са канцеларијама у Београду и Приштини, формираће неколико посебних група, а Група за развој инфраструктуре допринеће управо наставку изградње "Аутопута мира", затим реконструкцији и модернизацији железничких линија, њиховом повезивању са лукама на Јадранском мору, инфраструктурном опремању индустријских зона и обезбеђивању технологије за производњу енергије из отпада.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Министарка Зорана Михајловић разговарала је са ДФЦ-ом о повезивању са Приштином на укупно четири путна правца у дужини од 267 километара, вредна 3,7 милијарду евра.

То су изградња аутопута Ниш - Мердаре - Приштина, дугог 100 километара, изградња аутопута Бујановац - Кончуљ - Гњилане - Штрпце од 78 километара, затим брза саобраћајница Рашка - Јариње - Косовска Митровица на 61 километар, као и рехабилитација пута Рибариће - Брњак - Зубин Поток у дужини од 28 километара.

Михајловић је јутро изјавила да је министарство формирало тим који ће са ДФЦ радити на пројектима 24 сата.

Мали бизнис

У оквиру гарантне шеме за мала и средња предузећа ДФЦ ће обезбедити милијарду долара кредита. Србија би са своје стране покрила ризик првог губитка, пошто су српске институције израчунале да бисмо имали много већу корист од тих милијарду долара кредита који би обезбедио ДФЦ.

Како се наводи на званичном сајту ДФЦ је заправо банка која сарађује са приватним сектором и финансира решења за највеће изазове са којима се данас суочавају земље у развоју.

Америчка институција подржава мале бизнисе, женско предузетништво и технички развој, и то на начин што даје директне позајмице и гаранције малим и средњим предузећима, те пружа подршку и инвестиционим фондовима. Учествује у пројектима у скоро 100 земаља широм света.

Експлоатација литијума

Јуче се могло чути и да ће бити формирана радна група са фокусом на одрживој енергији, а чије пројекте би ДФЦ такође могао финансијски да подржи. Како је прецизирано реч је о могућој подршци отварању регионалне електране на бази литијумске технологије, те истраживању и експлоатацији литијума и других драгоцених руда.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Литијум би могао да буде српска нафта, јер се на територији наше земље налази 10 одсто светских резерви овог алкалног метала који се користи у производњи батерија и за којим тражња константно расте. Неки га зову и “златом 21. века”.

Код Лознице се налази једно од највећих светских налазишта јадарита из којег се издваја литијум, а резерве руде у Јадарском басену, у Западној Србији, процењују се на 136 милиона тона. Сматра се да се налазиште руде јадарит налази на још 20 локација широм Србије које се простиру све до Зајечара, и да су на тим местима резултати почетних истраживања још импресивнији.

Пољопривреда

У области пољопривреде Србија ће добити подршку женском предузетништву и младим пољопривредницима. О тачним износима није комуницирано, али је премијерка изнела важан податак.

- Добијамо области пољопривреде подршку женском предузетништву и младим пољопривредницима. Сада са присуством ДФЦ-а имамо приступ неограниченим средствима. Колико ћемо искористити је до нас и до наших пројеката - оценила је Ана Брнабић.

Фото И. Маринковић/Танјуг АП

Пољопривреда ће иначе највише профитирати оснивањем "мини Шенгена" и то у области хране, јер се руше све баријере које се тичу фитосанитарних сертификата.

Фабрика стакла за цео регион

Предвиђено је и оснивање посебног тима за изградњу фабрике стакла која би стакленом амбалажом снабдевала произвођаче алкохолних и безалкохолних пића у целом региону.

Агро туризам

Посебан тим бавиће се агро туризмом, како би се истражиле могућности и искористили потенцијали за развој одрживог туризма заснованог на природним ресурсима туристичких дестинација као што су Копаоник, Брезовица и Руговска клисура.

Нови састанци у току дана

Данас се са представницима ДФЦ састала и гувернерка НБС Јоргованка Табаковић. Уследиће одвојени састанци са потпредседницом владе и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић, директором Канцеларије за Косово и Метохију Марком Ђурићем и министром финансија Синишом Малим.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)