АНАЛИЗА РЕПУБЛИЧКОГ ЗАВОДА ЗА СТАТИСТИКУ: Плате највеће у Београду, а у извозу предњачи Војводина

Е.Б.Т.

22. 09. 2020. у 15:28

АНАЛИЗА РЕПУБЛИЧКОГ ЗАВОДА ЗА СТАТИСТИКУ: Плате највеће у Београду, а у извозу предњачи Војводина

Фото И.Маринковић

НАЈВИШЕ зараде у Србији су у Београду, а најниже у Шумадији и Западној Србији, показује анализа о регионалној економској асиметричности из публикације Трендови други квартал 2020. Републичког завода за статистику.

- Просечна нето плата у првих шест месеци ове године у Београдском региону износила је 73.277 динара, што је 124 одсто републичког просека, који је био 59.222 динара - наводи се у публикацији. - Просек Војводине је био 95 процента републичког просека и износио је 56. 285 динара. Запослени у регионима Јужне и Источне Србије, као и Шумадије и Западне Србије, примали су око 87 одсто републичког просека.

У публикацији се оцењује да је неуједначен економски раст у Србији последњих деценија допринео продубљивању већ постојећих територијалних неједнакости.

Главни град има и највећу стопу запосленост, 51,7 одсто, што је за седам одсто изнад просека Србије, док је у региону Јужне и Источне Србије забележена најмања, 45,2 одсто или 6,9 процента испод републичког просека.

Стопа незапослености у Београду, у првој половини ове године, била је најнижа и износила је 6,6 одсто или 22 процента испод републичког просека. Истовремено у регионима Јужне и Источне Србије, стопа незапослености је износила 11 одсто, што је 29 процената изнад просека Србије, који је износи 8,5 одсто.

За разлику од других показатеља, Београд нема примат у укупном извозу Србије, где учествује са 26 одсто, што се објашњава тиме да у економији главног града преовладавају услужне делатности, које се већином пласирају на домаћем, а не на међународном тржишту.

У извозу предњачи Војводина са учешћем од 35,9 процената, затим следе Шумадија и Западна Србија, 21,4 одсто, и Јужна и Источна Србија са 17 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)