МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: У понедељак долази амерички ДФЦ - то значи нове инвестиције, веће плате и пензије

Танјуг

18. 09. 2020. у 09:09

МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: У понедељак долази амерички ДФЦ - то значи нове инвестиције, веће плате и пензије

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

МИНИСТАР финансија Синиша Мали изјавио је данас да ће висока делегација америчке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) у понедељак стићи у Београд, чиме почиње и конкретна реализација споразума који је 4. септембра потписан у Белој кући.

"После две недеље од боравка у Вашинтону, крећемо у конкретно и директно спровођење споразума, што је политички и економски веома важно", рекао је Мали за Прву телевизију.

Он је навео да ће висока делегација ДФЦ, на челу са извршним директором Адамом Болером, остати у Србији четири дана како би се упознали са свим околностима.

Мали је рекао да је долазак америчког ДФЦ важан за све грађане Србије јер ће они из Београда покривати цео регион.

Наводећи да ће ДФЦ учествовати у финансирању пројеката из разних области, Мали је рекао да је њихов долазак велики и снажан моменат за развој не само српске, већ и економије у целом региону.

"То за грађане значи не само нове инвештиције, бољу инфраструктуру, већ и нова радна места, веће приливе у буџет, па и новац за веће плате и пензије", рекао је Мали и подсетио да је Србија 2012. и 2013. године била пред банкротом, а да сада највећа развојна агенција долази у земљу.

Како каже, за ДФЦ су пројекти најважнији.

"Били су задовољни оним што су видели и чули о Србији по питању макроекономске стабилности, као и нашом реакцијом на корона кризу, очували смо радна места и производне капацитете", рекао је Мали.

РАДИМО И НА РЕБАЛАСУ И НА БУЏЕТУ ЗА 2021.ГОДИНУ

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да се ради и на ребалансу и на буџету за 2021. годину и додао да су у предлогу буџета за 2021. годину корисници буџета дали преко 30 одсто више захтева него што има новца.

"То је увек тако, никада преговори нису лаки, сви они имају неки своје идеје из жеље, али на крају увек седнемо и дефинишемо шта су приоритети. Нама буџет за 2021. годину, након короне и ове године треба да буде развојни, али и да обезбеди давања", рекао је Мали за телевизију Прва.

Он је додао да није важно ко је од корисника тражио више новца, али да ће се на крају дефинисати заједнички приоритети и спровести то како треба.

МИСИЈА ММФ ОД 5. ДО 16. ОКТОБРА У БЕОГРАДУ

Министар финансија Синиша Мали најавио је данас да ће мисија ММФ-а виртуелно боравити у Србији од 5. до 16. октобра како би се договорили око буџета за 2021. годину, али да им Србија неће тражити нова средства јер нема разлога за то.

Он је гостујући на тв Прва рекао да ће са мисијом разговарати и око статуса мера које је Србија спроводила.

"Нова транша од ММФ-а нам не треба, ми смо самоодрживи", рекао је мали.

Према његовим речима, са ММФ-ом постоји споразу саветодавног карактера, а њихови савети су увек добронамерни и добродошли.

"Радује ме што су пре три недеље рекли у извештају да су мере Србије правовремене, свеобухватне и да имају огроман ефекат на овчување запосленост и привредних активности", закључио је Министар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)