ДОНЕТА МЕРА ЗА ХОТЕЛИЈЕРЕ: Директна субвенција од 350 евра за сваки лежај и 150 евра за сваку собу

Ј. СУБИН

21. 08. 2020. у 12:35

ДОНЕТА МЕРА ЗА ХОТЕЛИЈЕРЕ: Директна субвенција од 350 евра за сваки лежај и 150 евра за сваку собу

Фото Танјуг

ДРЖАВА ће градским хотелима дати директну субвенцију од 350 евра за сваки лежај и 150 евра за сваку собу!

Ова, нова и прва секторска мера донета је јуче, како би држава покушала да ублажи последице пандемије, које су нанеле велику штету угоститељству. Мере су јуче договорили представници Министарства финансија, Привредне коморе Србије и хотелијери.

Како је рекао министар финансија Синиша Мали, једини услов за коришћење ове помоћи јесте да хотелијери до краја године не отпусте више од 10 одсто радника. Јавни позив за хотелијере, Министарство туризма ће објавити за десетак дана. До тада ће бити и прецизирани критеријуми за пријаву. Министар финансија позвао је све градске хотелијере да се пријаве за ову помоћ.

- Очекује се да ће новац хотелијери добити крајем септембра, а најкасније у првој недељи октобра - казао је Мали. - Од 380 категорисаних градских хотела у земљи, само је 115 отворено, док у Београду од 115 хотела ради само 42. У њима је попуњеност до 9,5 одсто. Овим новим мерама показујемо да држава има новца, да је стабилна и јака и да смо спремно дочекали ову кризу.

Новим мерама градски хотелијери ће за једнокреветну собу добити помоћ од 500 евра. Први човек српских државних финансија изразио је задовољство што је велики број наших грађана, ове године, одлучио да летње одморе проведе у нашој земљи. Због тога су смештајни капацитети у бањама, на планинама и у селима пуни. Због недостатка страних гостију, међутим, градски хотели су остали празни.

- Стабилне финансије у нашој држави резултат су тешких реформи које су спроведене током 2014 - истакао је Мали. - Држава је и у претходном периоду донела одређене мере као помоћ привреди за сузбијање негативних последица кризе. То су исплата пуна три минималца, одлагање плаћања пореза и доприноса на зараде, по 100 евра пунолетним грађанима Србије и исплата 60 одсто минималца за два месеца, од којих је онај за август већ исплаћен. Иначе, други минималац од 60 одсто биће исплаћен до 10. септембра. Ако уз то додамо и кредите за ликвидна средства и гарантну шему, укупна помоћ државе привреди за сузбијање последица вируса корона је око 5,9 милијарди евра.

МИЛИОН ЕВРА ОД ЕУ

ЕВРОПСКА унија доделила је милион евра подршке за укупно 120 пројеката усмерених на отклањање последица пандемије у сектору туризма Србије. Добитници помоћи су мала и микропредузећа, породична предузетништва, пољопривредна газдинства и фирме из 12 градова и општина на истоку и југоистоку Србије. Са укупно 93 милиона евра укупне помоћи, ЕУ је водећи партнер и донатор у Србији, када је у питању отклањање последица пандемије, изјавио је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Држава је издвојила и 2,6 милијарди динара за пољопривредну производњу, као и једнократну помоћ од 4.000 динара за пензионере и повећала је плате свим здравственим радницима у земљи за 10 одсто, истакао је Мали. Због свих тих мера, Србија је прву половину ове године завршила са стопом привредног раста, који је један од најбољих у Европи и нема "црне сценарије" по питању незапослености које имају друге, развијеније земље од наше.

Министар Мали је апеловао на грађане да при свакој куповини траже фискални рачун. Примећено је избегавање издавања рачуна и плаћања пореза. Како је подсетио, плаћањем пореза држава издваја помоћ за привреду, гради путеве, болнице и школе. Иначе, Пореска управа ће бити активнија на терену, како би се сузбила сива економија.
Мерама које су донете задовољни су и представници хотелијера у Србији. Како је рекао директор Пословног удружења хотелско-угоститељске привреде Србије Георги Генов, да нема ове бесповратне помоћи, многи градски хотели би банкротирали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Predrag

21.08.2020. 16:10

Pa hoteli su i dosada bili najviše subvencionisani....zadnje 10 godine bacate pare... Ili to jest dajete ih tajkunima....poklanjate.... Da bi oni razvili hotelijerstvo....pa u tom delu nema šta da se razvija... Soba je soba...i kupatilo je kupatilo.... Zašto ne subvencionisete i razvijate pametne tegnologije.... Ili je ovako lakše....