ЦЕНЕ ХРАНЕ У СРБИЈИ У ОДНОСУ НА ЕУ: Ево да ли производе плаћамо скупље или јефтиније

Е. Б. ТАЛИЈАН

21. 08. 2020. у 12:51 >> 12:51

У СРБИЈИ је храна знатно јефтинија у односу на просек ЕУ.

ЦЕНЕ ХРАНЕ У СРБИЈИ У ОДНОСУ НА ЕУ: Ево да ли производе плаћамо скупље или јефтиније

Фото: Александар Стојановић

Ово показују подаци статистичке агенције Европске уније Евростат, који упоређују висину цена у 37 држава за прошлу годину. Наша земља се налази у последњој трећини њихове листе. Ниже цене млека, сира и јаја од нас имају само четири земље. Месо је у Србији јефтиније 32,6 одсто у односу на просек у ЕУ, а иза нас је још пет држава.

Жарко Малиновић из Привредне коморе Србије истиче да ово истраживање потврђује да грађани у нашој земљи прехрамбене намирница плаћају далеко испод просека ЕУ.

- Значајно је да за ту цену добијају једнак, ако не и виши квалитет, с обзиром на то да је готово 80 одсто намирница из посматраних категорија, српског порекла - каже Малиновић за "Новости". - Ми смо доминантна прехрамбена индустрија у региону и ако гледамо редовне цене истих производа, а не акцијске, веома смо конкурентни у региону.

Малиновић објашњава да је разлог због кога делује да смо скупљи од неких земаља региона то што је код нас много већи избор и имамо много више екстрема у премијум, скупој категорији производа, који просек вуку нагоре.

- Наше тржиште је много веће, конкуренција је развијенија и зато имамо тзв. екстреме унутар категорија - наводи наш саговорник. - На пример, код нас можете да купите млеко у ценовном распону од 60 до 160 динара. Притом, много су заступљенија премијум, скупа млека него што је то ситуација у региону и онда је и просек виши.

Фото: "Новости"

Зато, како каже, изгледа да су у неким земљама у региону неке категорије намирница јефтиније. Говорећи о свежем месу на нашем тржишту, он истиче да је током корона кризе престало да се увози и да је на полицама наших трговаца било 100 одсто све српско и врхунског квалитета.

ПКС: Имамо много премијум производа, то повећава просек

- Код нас килограм прве класе телетине без кости добијете за 800 динара, а то је мање од седам евра - наглашава Малиновић. - А да видим где ћете да га купите за те паре у Италији, Немачкој, да не помињем скандинавске земље.

У трговинским ланцима кажу да је у овој години забележен пад цене меса.

Фото: "Новости"

- Цене меса у Србији су у односу на почетак године ниже - наводе у једном познатом мегамаркету за наш лист. - На то је утицао пад цена живе ваге, до кога је дошло због вишка сточног фонда на домаћем тржишту.

Статистика Евростата у категорији меса, обухвата говедину, телетину, свињетину, јагњетину, овчетину, перад, као и месне прерађевине.

НАЈСКУПЉЕ ПОД АЛПИМА

ПОДАЦИ Евростата показују да храну најскупље плаћају Швајцарци, за 66,3 одсто изнад просека ЕУ, а месо чак 134 процента више.

У оквиру Европске уније највиша цена меса у 2019. години била је у Аустрији, готово 50 одсто већа од просечне. Следе Француска, Холандија, Белгија и Финска. Најјефтиније месо имају Пољска и Румунија, а прате их Бугарска и Литванија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (28)