ПРОМОЦИЈА ПРОЈЕКТА МОЈА ПРВА ПЛАТА У СЕНТИ: Брнабић: Улажемо две милијарде динара у 10.000 младих (ВИДЕО)

Новости онлине/Ј. Л.

17. 08. 2020. у 11:06

ВЛАДА Србије кроз програм "Моја прва плата" улаже две милијарде динара у 10.000 младих да стекну прво радно искуство, најавила је данас премијерка Ана Брнабић и рекла да ће уколико тај програм буде успешан то бити само почетак када је реч о таквом виду подстицања запошљавања младих.

ПРОМОЦИЈА ПРОЈЕКТА МОЈА ПРВА ПЛАТА У СЕНТИ: Брнабић: Улажемо две милијарде динара у 10.000 младих (ВИДЕО)

Фото: Ј. Лемајић

Брнабић је у фабрици Биоспрингер у Сенти на промоцији програма "Моја прва плата" рекла да је то шанса за 10.000 младих људи да стекну прво радно искуство.

Изразила је очекивање да ће после девет месеци које покрива држава са 20.000 динара за оне са средњом школом и 24.000 динара за оне са завршеним факултетом, и остати да раде у тим компанијама.

Послодавци ће моћи на ту суму да додају накнаду младима које ангажују, додала је Брнабић.

-Од данас до 25. септембра могу да се пријаве послодавци, потпуно електронски поштоп није потребан ниједна папир нити да се оде у АПР, а од 1. до 15. откобра се пријављују млади људи, који такође неће морати да поднесу ниједан папир већ ће све моћи да ураде електронски за само пар минута.

Каже да млади већ од данас могу да приступе порталу Моја прва плата и гледају позиције за које ће моћи да конкуришу.

 

Фото: Танјуг

 
ПРЕМИЈЕРКА: НИЈЕ У РЕДУ УЗЕТИ ТРИ МИНИМАЛЦА, А НЕ ПЛАТИТИ ПОРЕЗ

Премијерка Ана Брнабић позвала је данас привреднике да редовно плаћају порез и поручила да није друштвено одговорно да користе помоћ државе од три пуна минималца и два минималца од 60 одсто, а да нису измирили своје обавезе према држави и грађанима.

Брнабић је казала да је уочено неплаћање пореза у трговинама, пекарама, мањим продавницама...

-Једна велика молба за привреду - важно нам је да будемо одговорнији него икада и да плаћамо порезе, знам да то није популарна тема, али видели смо да је током ове године привреда суочена са никад већим изазовима и да постоји проблем у плаћању пореза у трговинама, пекарама, мањим продавницама...- рекла је Брнабић.

Подсетила је да је плаћање пореза "обавеза и дужност", као и први и основни знак одговорног пословања и солидарности.

-Ако се не плаћају порези држава нема новац да подржи запошљавање младих, нема за нове путеве, болнице, за плате лекара... Апелујем на све, молим, а ту је и инспекција да ради свој посао, да сви плаћају порезе-поручила је Брнабић.

Важно је, наводи, да се и држава и привреда држе зајендо како би српски буџет био стабилнији, а Србија спремна да настави са улагањима.

Фото: Ј.Л.

 
ЧАДЕЖ: "МОЈА ПРВА ПЛАТА" СМАЊИЋЕ НЕЗАПОСЛЕНОСТ КОД МЛАДИХ

У Србији је данас званично почело пријављивање послодаваца за пројекат "Моја прва плата" које ће трајати до 25. септембра, а пројекат подразумева да млади који тек што су завршили средњу школу или факултет добију први посао, потребно радно искуство и прву плату, изјавио је данас директор ПКС Марко Чадеж.

На представљају пројекта "Моја прва плата" у фабрици "Биоспрингер" у Сенти, Чадеж је казао да је то важан пројекат за српску привреду, кроз који ће проћи 10.000 младих и да ће допринети да се код младих смањи стопа незапослености.

Истиче да су многе државне институције учествовале у изради тог програма, међу којима је и Канцеларија за ИТ која је, каже, направила портал "Моја прва плата".

-Тај потал је данас званично и пуштен у рад, ми се сада налазимо у првој фирми која се пријавила за тај програм, а чини ми се и да компаније које ми у ПКС знамо већ данас испуњавају све што треба на онлајн порталу и да ће данашњи дан бити завршен са великим бројем пријављених комапнија-рекао је Чадеж.

Каже да је важно да се што више компанија пријави за тај програм до 25. септембра, како би од 1. октобра почела пријава кандидата млађих од 30 година који су завршили или средњу школу или факултет.

Према статистици, наводи Чадеж, млади су након факултета чекали на прво радно место 23 месеца.

Објашњава да су млади у "зачараном кругу", јер када заврше факултет траже им радно искуство које немају, а пројекат "Моја прва плата", указује, омогући ће младима да добију прво пословно искуство.

Чадеж напомиње да се наша привреда већ годинама суочава са недостатком квалификоване снаге и да се усклади оно што се учи у школи и шта се тражи на тржишту.

Захвалио је Влади Србије што је за само два месеца успела да овај пројекат спроведе у дело, али и на свим пројектима као што су дуално образовање и увођење програмирања у основним школама, а који, истиче, спремају младе за будућност.

-Ово је заиста оргинална и добра идеја, управо да се незапосленост код младих смањи, јер она код младих до 30 година иде и до 22 одсто. Једноставно, пројекат "Моја прва плата" гађа у мету- закључио је Чадеж.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)