НОВОСТИ САЗНАЈУ - ЗЛАТНА ЖИЛА НА ТРОМЕЂИ? Канадске компаније пронашле лежишта племенитог метала

В. Ђ.

петак, 14. 08. 2020. у 08:13

НОВОСТИ САЗНАЈУ - ЗЛАТНА ЖИЛА НА ТРОМЕЂИ? Канадске компаније пронашле лежишта племенитог метала

Истраживаће се на граници Србије, Северне Македоније и Бугарске / Новости

КАНАДСКА истраживачка фирма "Медголд рисорсис", која је наговестила да је у јужној Србији, на самој граници са Бугарском и Македонијом, у оквиру пројекта названог "Тламино" пронашла прелиминарне резерве од око седам милиона тона руде, са око 680.000 унци, односно близу 19,3 тоне злата, вредне нешто више од милијарду долара, најавила је израду прелиминарне студије изводљивости, која би те резултате требало да потврди.

Истовремено, и канадска геолошка компанија "Тедијан" саопштила је да је постигла договор о куповину српске геолошке фирме ЕФПП, која поседује истражна права на локалитетима Кизевак и Саставци, у околини Рашке. Ова фирма, која трага за лежиштима метала у Србији, Бугарској и на Космету, саопштила је да је постигла договор о куповини српске геолошке фирме ЕФПП, која поседује истражна права на локалитетима Кизевак и Саставци, у околини Рашке, где су се некада налазили рудници сребра и цинка - сазнају "Новости".

Што се тиче Пројекта "Тламино", како је установљено, садржај злата на том месту, у просеку, износи око три грама по тони. Примера ради, лежишта са грамом злата по тони, ако је прате одговарајуће количине руде, сматрају се профитабилним. Addison Mining Services Ltd. и Bara Consulting Ltd., обе компаније из Уједињеног Краљевства, руководиће израдом и прелиминарне студије изводљивости, али и додатних металуршких студија, будући да постоје озбиљне назнаке да се на том месту крију далеко веће количине тог племенитог метала.

Иначе, "Медголд" је у истраживању рудног богатства под називом Пројекат "Тламино", пронашао и слој руде од 40 метара, који садржи 8,32 грама злата по тони и готово невероватна 193 грама по тони сребра. Ова канадска фирма, иначе, има споразум о заједничком улагању с компанијом из своје земље "Фортуна силвер", у чијем се поседу налазе рудник злата и сребра "Сан Хозе" у Мексику и перуанско лежиште сребра "Каилома".

ТРАЖЕ НА 200 КВАДРАТНИХ КИЛОМЕТАРА

"Медголд" је, према споразуму са канадским "Фортуна силвером", који у Аргентини развија и пројекат отварања рудника злата "Линдеро", обавезан да у даља истраживања ове области инвестира осам милиона долара. Према том споразуму, "Фортуна" би, у замену за финансирање геолошких истраживања на југу Србије, могла да стекне 70 одсто власништва у Пројекту "Тламино".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Bonaparta

14.08.2020. 08:35

Samo da se još neko seti da podigne rudnu rentu na minimum 10% ako ne i 15 %. Sadašnjih 3% je kao da proste za svoje da vam udele dinar za hleba. Jednog dana kada prestane eksploataciji šta će da nam ostane, naslage zemlje i rupe u zemlji, a oni će da nose kajmak. Podići rudnu rentu i kada im damo pravo na eksploataciji da urede ekološki sav teren po zatvaranju ležišta rude.

Nebojša

14.08.2020. 08:57

Na zost mi od toga nemamo nista sem 3% rudne rente koja je vise nego sramno mala. Za vreme SFRJ su uradjena mnoga istrazivanja koja su prodata strancima koji sada dolaze na ciljana i vec proverena mesta samo da ptvrde i provere ono sto su nasi ljudi radili. Nema nikakve logike da se drzava ne zaduzi i sama otvori rudnike ili makar da radimo pola pola sa nekim, recimo Kinezima. Prosla istrazivanja kod Bora su stranci prodali za 2.5 milijardi dolara a nama naravno nista.

Sale

14.08.2020. 09:28

Pažljivo braćo sa tim "kanadskim rudarskim kompanijama" koje u mnogo slučajeva imaju kancelarije tamo u nekom poštanskom sandučetu. Nekoliko njih su već vršljale po istočnoj Evropi a dokazalo se da su pravan za fondove uglavno pod kontrolom našeg dobrog starog prijatelja Đoleta Soroša.

baba

14.08.2020. 10:40

Jedna fina (troy) unca teži 31,1035 grama, a ne 28,35 grama kako ste vi izračunali. Dakle, moguće je da se rezerve zlata procenjuju na 21,15 tona, što je 1,85 tona (120 miliona dolara) više nego što je navedeno u tekstu.