ИЗ СРБИЈЕ УЧЕСТВОВАЛЕ 82 ФИРМЕ: Тродневни онлајн привредни сусрети окупили више од 300 компанија из 25 земаља

Е. Б. Т.

04. 08. 2020. у 13:48

ВИШЕ од 300 представника компанија из прехрамбене, металске, грађевинске индустрије, сектора туризма и информационо-комуникационих технологија из 25 земаља учествовало је на онлајн билатералним сусретима „Конекто 2020“, саопштила је Привредна комора Србије.

ИЗ СРБИЈЕ УЧЕСТВОВАЛЕ 82 ФИРМЕ: Тродневни онлајн привредни сусрети окупили више од 300 компанија из 25 земаља

Фото: Новости архива

- На виртуелним састанцима од 28. до 30 јула учествовале су чак 82 компаније из Србије, а учесници имају веома позитивна искуства након разговора са потенцијалним пословним партнерима – наводи се у саопштењу.

– Све фирме су имале могућност да на једноставан и ефикасан начин, путем платформе, идентификују пословне партнере, клијенте, добављаче и закажу онлајн састанке.

Катарина Момчиловић Матић из ПКС истиче да важност оваквог начина повезивања игра кључну улогу у време пандемије и проблема са којима се суочавају компаније и привреда у целини. Већина пословних скупова се организује онлајн што, како каже, представља изазов како за саме организаторе, тако и за учеснике, а циљ нам је да подржимо фирме да остану у контакту са пословним партнерима и да нађу нове.

Власник и директор предузећа „Знам Ко“, Милун Станојевић, које се бави извозом и увозом делова за ауто индустрију и пољопривредну механизацију, наглашава да се његова фирма делимично ускладила са новом реалношћу, као и да предстоје техничка прилагођавања и едукација за ову врсту комуникације у будућности.

- ПКС је ефикасно реаговала и омогућила компанијама да остану у глобалној економској трци – истиче Станојевић.

– Од марта ове године када је почела интензивнија употреба нових технологија и дигиталних алата дефинитивно смо сагледали да је то перспектива и императив у послу.

Онлајн сусрети помажу проналажењу нових партнера у новој реалности.

Ивана Чукановић, власница компаније „Златни чајеви“ има искуства са онлајн састанцима и сматра да би било корисно да се организују по делатностима:

- На пример производња хране-дистрибутер-велепродаја-малопродаја-шпедиција-угоститељи. То су делатности које се могу директно повезати.

Сусрете у оквиру Европске мреже предузетништва организовали су Привредна комора Србије и Институт Михајло Пупин у сарадњи са партнерима из региона. То је највећа мрежа која пружа подршку малим и средњим предузећима и помаже им да побољшају и иновирају своје пословање кроз партнерство, информисање и стручну помоћ.

У претходних 12 година, више од 17.000 домаћих фирми је користило њихову подршку. Услуге Европске мреже предузетништва у Србији спроводи конзорцијум чији је координатор ПКС, а партнери су Пословни инкубатор Нови Сад, Иновациони центар Машинског факултета у Београду, Институт Михајло Пупин, Универзитет у Нишу и Развојна агенција Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)