КУПИНУ БИ СВИ ЗА БАГАТЕЛУ: Воћари послују са минусом већ шест година, крче засаде, а квалитет рода - одличан

Ј. ЋОСИН

понедељак, 03. 08. 2020. у 13:30

КУПИНУ БИ СВИ ЗА БАГАТЕЛУ: Воћари послују са минусом већ шест година, крче засаде, а квалитет рода - одличан

Фото: Ј. Ћосин

ПОТРАЖЊА за купином је ове године већа него лане.

Али, како тврде узгајивачи овог воћа, сезону у Србији обележили су пад приноса и висока цена у продаји. То је последица ситуације изазване вирусом корона, јер многобројни пољопривредници нису били у стању да спроведу све неопходне кораке у производњи купине.

Већ шесту годину узгајивачи купина у сезону улазе са одличним квалитетом, али са ниском откупном ценом, због чега се, како кажу, све више њих одриче овог посла, јер не могу да покрију трошкове производње и уложени труд.

- Ове године се понавља иста прича, цена купине чачанска бестрна, која је главна сорта у Србији, креће се од 30 до 50 динара по килограму, а остале сорте су 50-60 динара по килограму - каже потпредседник Удружења воћара и виноградара из Ражња Зоран Стојановић. - С обзиром на то да цена производње једног килограма чачанске бестрне кошта око 70 динара, без икакве зараде за произвођача, онда можете да замислите колико смо ми у минусу последњих шест година, ако је цена била од 25 до 40 динара. Шесте године се иста прича понавља, ми то више не можемо да издржимо, јер је неисплативо радити са таквим губицима.

ТРАЖЕ РЕАЛАН ЦЕНОВНИК

РЕШЕЊЕ је, како тврди потпредседник Удружења воћара, да се произвођачима плати реална цена, јер услова за то има.

- Тражимо реалну цену од 100 до 120 динара по килограму с обзиром на то да је тражња купине у свету велика - истиче Стојановић. - Купину коју смо им ми лане продавали за 40 динара, откупљивачи су извезли по цени од 190 до 250 динара. Постоји сигурно шанса за већу цену за произвођаче, јер је ове године потражња за купином у свету још већа.

Иако је Ражањ препознатљив по овом воћу, а током лета има и фестивал "Дани купине", последњих година много је засада раскрчено, управо због ниске цене. До пре три године, на територији Ражња било је око 120 хектара купине, док данас нема више од 20.

- Од пре четири године, како је кренула лоша цена, људи су почели да крче плантаже. Лично сам пре две године раскрчио део засада који су били у феноменалном стању. Тада ми је пропало негде око десет тона купина - додаје Стојановић.

Због ниске откупне цене у истом проблему је велики број домаћинстава у овом воћарском крају, који полако одустају од производње купине, јер страхују да ће и ове године она пропасти и остати необрана.

- Ове године купина се не исплати. Цена је све слабија како време пролази. Нисмо задовољни, беремо ми сами из куће, јер немамо новца да исплатимо раднике - каже Невена Јоцић коју смо затекли у берби. - Имамо двадесетак ари плантаже, трудимо се ове године да опстанемо, али ако следећа година буде као ова, не верујем да ћемо наставити, јер не видимо сврху.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Sanja

03.08.2020. 13:52

Prosle godine je kupina bila crljiva i zato je imala nisku cenu. Izvozna cena se kretala od 0,80 do 0,90 EUR / kg FCA Srbija u zavisnosti od pakovanja, ZNACI informacija da se izvozila od 190 do 250 din/kg NIJE TACNA. I pre nego sto objavljujete ovakve informacije morate da se informisete kod izvoznika. Ni carinski podaci nisu tacni zato sto mnogi prodaju robu na drugim paritetima sa ukljucenim transportom tako da prosecna carinska cena nije merodavna.