БРНАБИЋ О ЗАПОСЛЕНОСТИ: Имамо стабилан број запослених, 1,6 посто више него лане - највише у ауто-индустрији

Танјуг

02. 08. 2020. у 13:09 >> 13:50

УПРКОС кризи Србија има стабилан број запослених и у другом кварталу ове године, у односу на исти период прошле, бележи се већи број запослених за 1,6 одсто, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић.

БРНАБИЋ О ЗАПОСЛЕНОСТИ: Имамо стабилан број запослених, 1,6 посто више него лане - највише у ауто-индустрији

Фото Танјуг

Она је на конференицји за новинаре рекла да охрабрује то како се понаша тржисте рада, будући да је ово највећа криза коју свет памти.

Рекла је да привреда Србије у првом кварталу била најбоље растућа у Европи са растом од пет одсто, а да су иза нас биле Ирска, Турска, Румунија, Црна Гора, Литванија...

"У другом кварталу ове године ми смо друга најбрзе растућа економија у Европи, Литванија је у другом кварталу боља од Србије, имала је мањи пад од 3,1 одсто, ми смо имали пад од 6, 5 одсто, а после нас је Летонија са 9,6 одсто...", рекла је премијерка.

Она је истакла да се из свега тога види зашто су то добре вести и зашто треба да се поносимо резутатима, јер се показало да одговоран и напоран рад, дисциплина и вера у Србију и огромно поверење које имају страни инвеститори дају то за право.

"Нисмо имали ниједно отказивање страних директних инвестиција и охрабрује то да ћемо у у септембру и октобру имати постављање камена темељца за нове погоне. Сви индикатори показују да ћемо, ако овако наставимо, имати добар резултат", рекла је Брнабић.

ЧАК 94 % ПРИВРЕДНИКА НЕ ОЧЕКУЈУ СМАЊЕЊЕ ЗАПОСЛЕНИХ

У другом кварталу 2020. године 72 одсто анкетираних фирми оставрило је повећан или исти обим инвестиција, готово 56 одсто планира инвестиције у трећем кварталу, а чак 65 одсто планира већи обим инвестиција у трећем кварталу ове године у односу на други квартал, каже председница Владе Ана Брнабић.

Она је на конференцији за новинаре рекла да радује што је анкета коју је спровела ПКС о пословној активности привредних субјеката у Србији показала и да чак 94 одсто анкетираних компанија не очекује смањење броја запослених ни у трећем кавраталу.

Навела је да у том смислу и држава има додатне програме подршке на којима се ради, укључујући програм “Моја прва плата”, додатне преквалификације, изградњу регионалних тренитнг ценатара уместо центара за обуке, као и прошисрење обухвста реформе сезонског запошљавања за коју каже да је дала одличне резултате у пољопривреди.

Тако је у плану, додаје, да реформа созонског запошљавања обухвати угоститељство и туризам, грађевину и неке друге секторе.

“Трудимо се да будемо флексибилни и изађемо у сусрет и запосленима и послодавцима. Наставићемо комуникацију са привредом и пословним асоцијацијама”, рекла је председница Владе.

Честитала је свим грађанима и привредницима на томе што се боре заједно са Владом и што имају веру у Србију, те поручила да им Влада остаје на услузи.

Нагласила је и да сви треба да поштују мере превенције како бисмо што брже ставили ситуацију под конторлу у вези са вирусом корона.

“Тиме ћемо брже напредовати, али то зависи и од опоравка економије ЕУ, пре свих Немачке и Италије”, навела је Брнабић.

НАЈВЕЋИ РАСТ ЗАПОСЛЕНИХ У ПРОИЗВОДЊИ МОТОРНИХ ВОЗИЛА

Највећи раст у броју регистрованих запослених у другом кварталу године бележи се у области производње моторних возила - 21,1 одсто и то говори да постоји велико поверење инвеститора у Србију, рекла је данас председница Владе Ана Брнабић.

"Они нису напуштали Србију због кризе, имамо компаније које су наставиле инвестиције у Србију и компаније које ће тек кренути да граде своје погоне. У односу на 2019, ово је година када су се неке инвестиције завршиле и људи су отварали радна места“, рекла је Брнабић и као пример навела компанују Магна у Алексинцу.

Што се тиче раста броја запослених, она је навела да се бележи раст од 17,1 одсто у области рачунарског програмирања и да комплетна ИТ индустрија бележи благи раст од 4, 5 одсто.

Постоје најаве за још неке инвестиције и то је разлог за оптимизам, рекла је Брнабић.

У рударству се такође, како је навела, бележи раст од 11, 9 одсто захваљујући, пре свега, инвестицијама „Зиђина“ и пројекту“ Чукару Пеки“.

Истакла је да је групација Рио Тинто одобрила 200 милиона долара за студију изводљивости у наредних 16 месеци, што је, наглашава, велика ствар у оваквој кризи.

И у грађевинарству се бележи раст, 10,1 одсто, јер је настављено са улагањима, рекла је Брнабић.

"Види се да постоји поверење у економију Србије и нашу земљу генерално", закључила је премијерка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)