УПОЗОРЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Ако узмете мораторијум плаћаћете већу рату

Б. Царановић

25. 07. 2020. у 09:15

УПОЗОРЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ СРБИЈЕ: Ако узмете мораторијум плаћаћете већу рату

Фото ВН

АКО и за нови мораторијум, који би тебало да се примењује од 1. августа, буду важила иста правила као и код претходног током ванредног стања, клијенти који прихвате паузу, неће морати да измирују никакве обавезе према банци и даваоцима лизинга, током његовог трајања.

Али ће зато нови план отплате кредита, било да је у питању готовински, стамбени или неки други, након паузе подразумевати продужетак отплате и веће рате до краја отплате. Они који буду желели да наставе са отплатом, вероватно ће и сада имати ту могућност.

Док је први мораторијум одбило тек око пет одсто клијената, судећи по коментарима на друштвеним мрежама и свакодневним притужбама клијената који су се покајали што су га прихватили, сада ће се на застој одлучити много мањи број.
Отплата кредита се после мораторијума за оне који су га прихватили, продужава за број месеци застоја, а иако финансијске куће нису обрачунавале затезну камату на доспела, а неизмирена потраживања и нису покретале поступак извршења, све рате до краја отплате су увећане.

МИНУС СЕ ДУПЛИРА

ТОКОМ мораторијума банке нису наплаћивале ни камате на дозвољене, па чак и недозвољене минусе. По истеку мораторијума, укупна редовна камата која је обрачуната током паузе равномерно је распоређена на број месеци трајања станке и наплаћује се уз редовне обрачунате камате, последњег дана у месецу. Паузиране три корона камате за довољено прекорачење наплаћују се од 30. јуна. Тако су каматама за јул, август и септембар, придодате мартосвка, августовска и септембарска.

Разлог је што банке обрачунавају редовну камату током трајања мораторијума, а укупан збир камата за та три месеца су прераспоредиле на преостали број рата, штоје довело до повећања месечне обавезе. То повећање зависи од преостале главнице кредита, висине уговорене редовне камате и преосталог рока отплате. Како банкари кажу, у рати на почетку отплате кредита већи део је камата, а мањи главница, а како се кредит приводи крају, камата је све мања, а главница чини већи део месечне рате. Јасно је онда да ће највеће повећање месечног трошка осетити управо корисници стамбених кредита, поготово они који су тек почели са њиховом отплатом.

Већ после доношења Одлуке, НБС је крајем марта на свом сајту објавила примере отплате стамбеног и кеш кредита након паузе. Медији су данима обавештавали о томе, али су свеједно веће рате које су почеле да се скидају са рачуна од 1. јула шокирале многе.
Према репрезентативном примеру за готовински кредит од 500.000 динара са роком отплате од 84 месеца, који је у трећој години отплате, номиналном каматном стопом од 9,82 одсто, месечна рата од 8.320,9 динара, након примене застоја порасла je за 310,95 динара - на 8.631,85 динара.

ДЕСЕТ ДАНА ЗА ОДБИЈАЊЕ

ПРВИ тромесечни мораторијум се примењивао од 1. априла према одлуци Народне банке Србије, као мера помоћи грађанима и привреди, током кризе и ванредног стања због пандемије вируса корона. Застој је престао да важи од јула, али не за сваког клијента у исто време! То је зависило од датума доспећа рате. После објављивања на сајтовима, 21. марта 2020, дужници су имали десет дана да понуду одбију, а ко то није учинио - сматра се да је понуда прихватио тог десетог дана. Да би се одбила пауза потребно је контактирати са банком!

Други пример је за рецимо стамбени кредити у еврима који је у једанаестој години отплате, у износу од 50.000 евра, са роком отплате 240 месеци и месечном ратом од 284,02 евра.

- У варијанти са применом мораторијума, дакле рок отплате 240 плус три месеца, рата је била 287,84 евра, односно већа је за 3,82 евра. Номинална каматна стопа је 3 одсто, променљива - 3М еурибор + 3,43% - кажу у НБС.
У првом таласу економских мера дужници који су имали више кредита имали су право на мораторијум у отплати рата за све кредите. Могли су да одаберу да наставе да измирују обавезе и тада су били дужни да обавесте банку. Они који су наставили да плаћају рате, могли су и током трајања мораторијума да се предомисле.
После првог мораторијума, банкарима су свакодневно стизале жалбе и притужбе на нови план отплате. Зато би сада, уз претходно искуство, сви могли да буду много опрезнији и да добро извагају да ли им је мораторијум потребан, неопходан, или им се више исплати да наставе са отплатом кредита.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

dragan963

25.07.2020. 10:56

@Cst - Naš narod je vrlo nepismen a rekao bih i vrlo neobrazovan! Ugovore potpisuje i ne čita šta piše i šta to znači što je potpisao! Isti slučaj je i sa ovim moratorijumom. A i novinari kad pišu tekst upuštaju se u nepotrebna objašnjenje. Čak i u ovom tekstu se spominju kamate i slično. Srž problema je u tome da su u povoljnijem položaju oni koji su pri kraju otplate jer tada kamate predstavljaju 10% rate a oni koji su na početku kamate su 90% rate kredita!!!

Kiza

25.07.2020. 14:49

@dragan963 - Није проблем "вишак" информација, нит' је проблем неписменост народа, већ неодговорност државе према сопственим грађанима, а у корист зеленаша који себе називају банке!!! Очигледно је да банке нису корона-кризу третирање као виши силу, већ као неоправдано кашњење, с' том разликом што нису рачунали затезну, већ обичну (уговорену) камату! Где се крије превара?!? У томе што камата није урачуната само за период од три месеца "доцње", већ на ЦЕО преостали део кредита! Тако је уместо повећања рате отплате (на овом репрезентативном примеру од 500.000 хиљада) за око 150 динара месечно, рата увећана за око 300 динара и ето банкама екстра зараде! Народ као и увек преварен, џабе ти читање уговора! Само кажем...

Zeljka

25.07.2020. 19:33

@Cst - Meni je bilo logičnije da oni koji ne zele da se ista menja u otplati,ne moraju da se jave banci!Pogresila sam i rata je veca,a ja na početku otplate!Danas sam kontaktirala info servis banke u kojoj mi je racun i rekoše mi da banka nije jos uvek predstavila ponudu o nastavku moratorijuma,sto znaci da moze da se desi da mi,bez mog pristanka i zahteva,kredit produze i ratu uvećaju!!!

buki

10.08.2020. 09:06

@Zeljka - Да су се у банку јављали они који хоће мораторијум, обим пљачке народа би био десеткован. Јоргованка добро познаје менталитет нашег народа и зато су уз помоћ свих средстава јавног информисања која су за први мораторијум понављала како нас то одлагање неће ништа коштати, додала и обавезу да у банку идеш АКО НЕЋЕШ ОДЛАГАЊЕ. Тако је пљачка народа била општа, јер су ретки они који у Србији немају бар један кредит. Добро су прошли само они којима су те три рате биле последње у отплати, а они којима су биле прве би код зеленаша са 10% месечне камате прошли многоооо боље.

Gregs studios

25.07.2020. 12:55

U vreme najžešće epidemije trebalo je otići u poslovnicu banke i čekati napolju u redu i tako rizikovati zdravlje. Nisam hteo to da radim i nisam reagovao. Pogrešio sam jer mi se krajnji rok otplate produžuje još tri meseca uz kamatu koja je uvećala iznos rate, što sasvim remeti odredbe ugovora o kreditu. Zato treba omogućiti klijentima da mogu da ''on-line'', slanjem poruke svojoj banci, mogu da odbiju sledeći moratorijum ili pismom (shodno Zakonu o opštem upravnom postupku). Čekati u redovima ispred poslovnice banke na žestokoj letnjoj vrelini i sa maskom na licu uz stalnu bojazan od mogućeg zaražavanja....stvarno nije preporučljivo...

dragan963

25.07.2020. 14:30

@Gregs studios - Pa ne znam za ostale banke ali Adico banka je ponudila mogućnost odbijanja moratorijuma bez odlaska u banku. "Klijenti koji ne prihvataju Ponudu ili ne prihvataju Ponudu za sve kreditne proizvode ili žele raniju primenu moratorijuma, moraju o tome da obaveste Banku najkasnije u roku od 10 dana od datuma objavljivanja Ponude. Fizička lica i poljoprivrednici: Pozivanjem Kontakt centra Addiko banke na telefon: 0800 303 303; +381 11 222 60 00 ili Putem elektronske pošte dostavljanjem Izjave sa podacima (ime i prezime klijenta, JMBG, broj Ugovora o kreditu, zahtev klijenta) na e-mail adresu: info.rs@addiko.com" Zato kad nešto napiseš proveri!

Zorica

25.07.2020. 15:17

Ovde Banke igraju na kvarno. Krse osnovne principe poposlovanja. Nudim ti nesto ...ako ne odbijes , smatram da si prihvatio!? Pa.gde to ima?? Samo onaj ko ZELI da prihvati ponudu , treba da pozove banku . U suprotnom je ponuda bezpredmetna. Nije vazeca.