18.000 ПО ЗАПОСЛЕНОМ: Прва исплата 60 одсто минималца до 10. августа, друга у септембру

Novosti online

23. 07. 2020. у 11:48

18.000 ПО ЗАПОСЛЕНОМ: Прва исплата 60 одсто минималца до 10. августа, друга у септембру

К.Михајловић

СВИ запослени код предузетника, у малим и средњим предузећима добиће од државе 60 одсто минималне зараде већ до 10. августа, а затим и у септембру, најавио је министар финансија Синиша Мали.

Он је истакао да је држава нашла начин да издвоји директна новчана средства за привреду и запослене.

- Након што смо у претходна три месеца исплатили три минималне зараде за 1.050.000 запослених у 235.000 привредних субјеката, нашли смо простора да наставимо са овим мерама тако да ће у наредна два месеца бити исплаћено још 60% минималне зараде запосленима, а за један месец ће бити одложени и порези и доприноси на зараде. Прва уплата ће у руке запослених стићи већ до 10. августа, док друга уплата следи у септембру. То је 18.000 динара по запосленом односно 155 евра - рекао је министар за Курир.

Он је подсетио да је досадашњи пакет подршке био вредан 5,1 милијарду евра, а да ће ова додатна издвајања државу коштати још око 66 милијарди динара.

- Са овом додатном подршком долазимо до износа од око 5,7 милијарди евра, што је 12,2% нашег БДП-а. Дакле, држава ће за 60% од износа минималне зараде за два месеца издвојити 36 милијарди динара, док ће нас одлагање пореза и доприноса на зараде за један месец коштати око 30 милијарди динара - истакао је Мали.

Он је додао да се очекује да почетком наредне недеље на седници Владе Србије буде усвојен и правни акт којим ће јасно бити дефинисан наставак директне помоћи за привреднике.

- Трудићемо се да овај процес и даље буде што лакши и ефикаснији, а како би сви што једноставније могли да добију свој новац - рекао је он. Како је додао, поносан је што је Србија једна од ретких земаља у свету која може да се похвали оволиком подршком за привреду.

- Ретко која земља у свету, чак и оне које су много богатије од нас, може да се похвали оволиком подршком и удеом у БДП-у од чак 12,2%. Такође, ретко која земља у свету може да се похвали да на тај начин, директним давањима, подржава своју привреду у периоду од скоро пола године - навео је Мали. Како је закључио, Србија је овом огромном досадашњом подршком показала да је прави партнер привреди, и да привредници и запослени могу да се ослоне на државу у најтежим тренуцима.

- Свако досадашње обећање смо испунили, тако да могу да нам верују да це тако бити и даље. Мислим да сви треба да будемо поносни на нашу државу, и на то како се понаша у најтежим тренуцима за грашане и привреду - навео је министар Синиша Мали.

(kurir.rs)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Ljiljana

23.07.2020. 12:43

Dana 15. Marta 2020. g. jedna zaposlena u našem privrednom društvu dala je otkaz. Prijavili smo se da dobijemo pomoć od Države za mart, april i maj ove godine. 1) Za Mart smo odbijeni zato što smo "smanjili broj zaposlenih". Trebalo je kazniti poslodavca koji smanji broj zaposlenih, a ne poslodavca kod kojeg je zaposleni samovoljno otkazao ugovor o radu ili npr. umro; 2) Zaposlili smo 15. aprila na odredjeno vreme jedanaest zaposlenih. Opet smo odbijeni, ali to smo saznali od referenta Poreske uprave Stari Grad, jer nam na pismenu primedbu do danas niko nije odgovorio. Na naše pitanje zašto smo sada odbijeni, referent je usmeno odgovorio da joj je tako naredjeno, da ona o tome ne odlučuje, da nas razume ali da smo izgubili pravo zato što je sredinom marta jedna zaposlena raskinula ugovor o radu na odredjeno vreme. 3) Za maj ništa nismo pitali i ništa nam nije ni uplaćeno. Dalje nemam šta da napišem. Malo mi je muka od svega.

Zdenko

23.07.2020. 12:49

Lepo. Mi koji smo na birou, koji smo podobijali otkaze, koji ne radimo treba da crknemo od gladi jer nemamo primanja a zaposleni treba da dobiju još novca od države pored njihove plate. Pametno. Samo tako nastavite. Svaka Vam čast.

zoran

23.07.2020. 15:35

@Zdenko - @ Zdenko Nece zaposleni dobiti. Dobice gazde, tajkuni, strani investitori. Zaposleni koji rade i rizikuju svakodnevno svoje zivote i zivote svojih najmilijih dobice iste plate kao da korone i nema.

Pera

24.07.2020. 13:38

Zaposleni su i dobili nešto od države za razliku od nezaposlenih , koji su više godina na birou rada i u teškoj su materijalnoj situaciji , oni nisu dobili ni dinara . Nisu dobijali nikakvu pomoć za razliku od penzionera i zaposlenih .Zaposleni su dobili pomoć od : 3x30000 +11700+ sad 2x18000 , što je ukupno 137700 dinara. Nezaposleni su dobili samo 11700 dinara ( 100 eur )

Slavica

26.07.2020. 01:56

@Slavica - Bravo!Ja radim u prodavnici,primila sam 3*30367 dinara,tj.minimalac,radim 7 dana u nedelji,imam dva slobodna dana u mesecu nemam godisnji odmor.Prestanite vise da pricate kako smo dobijali duple plate,jer nismo,poslodavci su zgrnuli te pare