МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: Драган Ђилас још једном показао своју неозбиљност - нека не брине за привреднике

Новости онлине

20. 07. 2020. у 18:07

МИНИСТАР финансија и члан Председништва Српске напредне странке Синиша Мали рекао је данас да се Драган Ђилас наводно брине за привреднике, а да су он и његови политички саборци оставили привреду и запослене на цедилу за време економске кризе 2008. године

МИНИСТАР СИНИША МАЛИ: Драган Ђилас још једном показао своју неозбиљност - нека не брине за привреднике

П.Милошевић

Додаје да је Ђиласов план мера за привреду пун паушалних оцена, које немају реално утемељење.

-Лицемерна је Ђиласова наводна брига за српску привреду, за наше вредне раднике, за људе који поштено зарађују сваки свој динар. Подсетићу вас како су они реаговали на економску кризу 2008. године, односно како нису реаговали. Ништа нису урадили како треба. За последицу сте имали стотине хиљада незапослених и затворене фабрике, док је са друге стране Драган Ђилас акумулирао своје богатство. Замислите да се десила пандемија корона вируса док су они водили државу. Па ниједан приватник, сем Драгана Ђиласа, не би добио ни динар помоћи од њих. Ни динар, то вам гарантујем! – истакао је Мали.

Он је додао да жели да подсети грађане Србије да је реч о човеку који је граду Београду оставио рекордни дефицит и дуг.

- Говоримо о човеку који је задужио град Београд за 1,2 милијарде евра, оставио нам је дефицит од преко 20%... Док су његови пајтоси били на власти Република Србија је имала дефицит од - 6,6%, јавни дуг је био преко 70%, а незапосленост преко 25%. Ми смо успели да стабилизујемо јавне финансије тако да смо четири године за редом имали суфицит у буџету, јавни дуг нам је под контролом и испод нивоа који прописује Мастрихт, незапосленост у првом кварталу нам је 9,7%. Круна наших успеха је раст БДП-а од 5% по коме смо први у Европи у првом кварталу ове године – истакао је Мали.

Министар је истакао да је управо захваљујући одличним резултатима држава спремно дочекала кризу и имала фискалног простора да адекватно реагује.

- Пакетом помоћи од чак 5,1 милијарду евра ми смо спасили нашу привреду, избегли смо најцрњи сценарио и успели да забележимо највећи раст у Европи. Тако да – нека он не брине за нашу привреду и нека престане да дели лекције. Може да их дели само својим политичким пајтосима, али не и држави, пошто сви знамо како је њоме руководио – рекао је Синиша Мали.

Рекао је и да је Драган Ђилас још једном показао сву своју неозбиљност, јер је изнео произвољне оцене, без икаквих утемељења.

- Ђилас се опет разбацује неким великим бројевима, до којих ко зна како је дошао. Да је мало озбиљнији, знао би да се буџетски дефицит не планира равномерно током године, те да је ребалансом буџета планиран много мањи дефицит него што он тврди. Такође, говори о неких 400.000 незапослених, а ја га питам – одакле му тај број? На основу чега је дошао до те тачне бројке? Иако компаративна анализа показује да европске земље губе у просеку 0,4% радних места са сваким процентом пада БДП-а, што би и даље било много мање него што он тврди, у актуелним и доступним подацима се не види пад незапослености, напротив. Такође, Драган Ђилас данас говори о већим платама за медицинске раднике и професоре, а не каже да је 2011. године на једној клиници у Београду лекар инфектотолог имао плату од 64.000 динара а да сада на истој клиници има преко 105.000 динара – истакао је министар финансија.

Он је додао да је Ђиласов план пун паушалних тврдњи, без икакве озбиљне анализе, и да је сада јасно зашто је Драган Ђилас оставио град Београд пред банкротом.

- За економске мере у оваквој ситуацији је важно да буду брзе, ефикасне и применљиве. Његове мере то нису. Узмите на пример његов предлог за разврставање фирми по приходу, и то на полугодишњем нивоу. Подсетићу Ђиласа да највећи број привредних субјеката има само обвезу годишњег финансијског извештавања, тако да је практично немогуће благовремено обезбедити и проверити податке на кварталном нивоу. Изузетак су само она акционарска друштва која имају обавезу кварталног извештавања Комисије за хартије од вредности. Практично, предлаже се увођење мера које у погледу највећег броја обвезника није могуће применити у кратком року, што је свакако основни услов да такве мере буду ефикасне – истакао је министар. Надовезао се и на план за финансирање Ђиласовог програма.

- Водећи се својим неодговорним трошењем новца у прошлости, Драган Ђилас мисли да се новац грађана и у временима кризе троши нерационално. Наравно да су већ смањени поједини расходи и издаци буџетских корисника. Ми смо одговорна власт и то је прво што смо урадили када је наступила криза изазвана корона вирусом. Каже да се умањи износ субвенција за РТС а не зна да је тај износ већ умањен ребалансом буџета. Помиње расходе за надоканду штете и новчане казне а не каже да су ти спорови настали у време када су он и његови пајтоси водили град и државу – закључио је Мали.

Он је поновио да Драган Ђилас не треба да брине за привреднике и да је већ у току озбиљно истраживање међу компанијама које управо треба да покаже каква помоћ и подршка су потребне којим секторима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)