ИЗВОЗ ВРЕДАН 100 МИЛИОНА €: Продаја хране за псе и мачке ван земље, у односу на 2020, повећана за 53 одсто

Ј. СУБИН

04. 12. 2021. у 10:47

СРБИЈА полако постаје лидер када је реч о извозу хране за псе и мачке. Само од почетка ове године, продаја у иностранство повећана је за око 53,2 одсто, у односу на 2020. Очекује се да ће вредност извоза премашити 100 милиона евра. Када је реч о увозу, он је за 46 процената већи него лане.

ИЗВОЗ ВРЕДАН 100  МИЛИОНА €: Продаја хране за псе и мачке ван земље, у односу на 2020, повећана за 53 одсто

Новости

Храну за псе и мачке извозимо у 44 земље, од чега највише на тржиште ЕУ и региона. У првих девет месеци продавали смо ову робу у Русију, Италију, Турску, Грчку, Индију, САД, Француску, Израел, Немачку, у читав регион, Канаду, Бразил, Уједињено Краљевство, Танзанију, Барбадос, Јапан, Албанију, Грузију, Молдавију...

- Наша земља је препознатљива као добар произвођач и то је један од главних разлога што ове робе има по читавом свету - испричао нам је Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство и прераду сточних производа у Привредној комори Србије. - Извозимо готову храну и грануле, али негде иду и полупроизводи, па се даље обрађују, као у Чешкој. Усклађени су сертификати, добри су произвођачи и то је позитиван пример како може добро да се ради.

Према речима Будимовића, највише извозимо у ЕУ и државе у региону. Ова врста хране све више заузима простора и значаја у привреди и економији. Број кућних љубимаца у свету је све већи, готово да нема куће у којој неко нема пса или мачку. Праве се и вегански оброци за псе и мачке.

- Храна се прави од друге категорије кланичног отпада, јер су животиње месоједи - говори Будимовић. - Она се посебно припрема, стерилише и обрађује, па може све да иде, без обзира на то да ли је од свиње или не. Има ту и биљних додатака, соје, протеинских хранива.

Наша земља има врло перспективне и успешне компаније, сматра Будимовић и додаје да је овај посао све уноснији из године у годину. Имамо добру технологију и опрему. У Србији тренутно послује осам компанија, које повећавају капацитете и производњу како би успеле да задовоље све захтевније тржиште. Нарочито за ону робу која иде у ЕУ.

ПРОДАЈЕМО И КОНЦЕНТРАТЕ

СРБИЈА, осим хране за псе и мачке, извози и сточну храну, разне смеше, минерално-витаминске или биљне компоненте, сунцокретову и сојину сачму. Све су то смеше које се пре храњења животиња мешају са кукурузом, јер се он не ставља у њих. Ову храну за животиње извезли смо у БиХ, Велику Британију, земље ЕУ, Северну Македонију, Кину, Албанију и у Перу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)