ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА СРБИЈЕ: Заштитили смо привреднике продужењем старих цена струје

Танјуг

03. 12. 2021. у 10:56

ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА Србије је замрзавањем цене за купце на комерцијалном тржишту, у јеку највеће енергетске кризе, заштитила опстанак привреде и учинила оно што није урадила ниједна енергетска компанија у региону, саопштио је данас ЕПС.

ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА СРБИЈЕ: Заштитили смо привреднике продужењем старих цена струје

Фото: Д. Н.

Док цене електричне енергије на берзама у региону, како је наведено, "дивљају“ и премашују и 200, па чак и 300 евра по мегават-сату, држава и ЕПС су српским привредницима обезбедили стабилну цену енергије на нивоу њихових претходних уговора пре кризе.

- Тако да апсолутно нису тачни наводи Зорана Дракулића, председника Пословног удружења Привредник, да његова компанија плаћа струју по 2,7 пута већој цени него пре. Истина је да његово предузеће Bio Energy Point има уговор до краја 2021. по цени од 54,73 евра по мегават-сату за вишу тарифу и 35,20 евра по мегават-сату за нижу тарифу - наводи ЕПС.

Из ЕПС-а наводе да предузеће Green Energy Point има јединствену цену од 48,33 евра по мегават-сату, као и да се Дракулићева фирма Point Group Int није снабдевала преко ЕПС-а.

- Већ преко другог снабдевача Energia Gas and Power, који не ради више и та Дракулићева фирма није имала где да купује струју. Од септембра ова фирма је била на двомесечном резервном снабдевању, које обезбеђује ЕПС, по цени од 66,72 за MWh, а то је продужено до краја године на основу препоруке Владе Србије.

ЕПС поручује да привреда Србије није оштећена одлукама Електропривреде Србије, већ напротив.

- Није оштећен ни привредник Дракулић који мора да је необавештен или злонамеран. Како би заштитили привреднике, председник Србије и Влада Србије донели су одлуку о продужењу важења старих цена електричне енергије. Цена коју помиње Дракулић би била на том нивоу, као и свуда у свету, да нема одговорне политике државе коју он неаргументовано критикује - кажу у ЕПС-у.

Такође, ЕПС истиче да послује на отвореном тржишту електричне енергије у Србији као само један од 63 лиценцирана снабдевача и да сваки купац може да изабере од кога ће куповати енергију.

ЕПС наводи у саопштењу да у време највеће енергетске кризе грађани и привреда Србије имају најјефтинију струју и стабилно снабдевање и да је то омогућено захваљујући стручњацима и запосленима у ЕПС-у, јер и у таквим условима ЕПС модернизује постројења и гради нова.

Дракулић је изјавио јуче да ће због поскупљења струје за привреду за 2,7 пута део српске привреде да стане, јер неће моћи да издрже тај притисак, а да ће други део привреде тај трошак да угради у цене финалних производа, као и да то земљу "гура" у још већу инфлацију 2022. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)