УСВОЈЕН ПРЕДЛОГ БУЏЕТА ЗА 2022. ГОДИНУ: Наставља се велики инвестициони циклус улагања

Танјуг

03. 11. 2021. у 10:01

ВЛАДА Србије је на данашњој седници усвојила предлог буџета за 2022. годину, којим су планирани јавни приходи у износу од 1.516,8 милијарди динара и расходи од 1.717 милијарди динара, што значи да је планиран дефицит републичке касе од три одсто, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

УСВОЈЕН ПРЕДЛОГ БУЏЕТА ЗА 2022. ГОДИНУ: Наставља се велики инвестициони циклус улагања

Фото: Д. Балшић

- Буџет ће бити апсолутно развојни. Опет се ради о рекордном износу инвестиција, односно о 486 милијарди динара на нивоу опште државе, што ће бити усмерено на капиталне инвестиције - рекао је Мали.

Додао је да ће наредне године бити настављен велики инвестициони циклус улагања у ауто-путеве, школе, болнице, екологију, односно изградњу фабрика за пречишћавање отпадних вода и канализацију, и све друго што подиже квалитет живота грађана Србије.

- Србија је још пре неколико година постала велико градилиште. Од тог стуба наше економске политике не одустајемо. Дакле, и наредне године очекујемо наставак свих тих инвестиција и за то смо обезбедили новац у рекордном обиму за 2022. годину - истакао је министар финансија.

Он је прецизирао да ће у складу с тим Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре имати већи буџет од овогодишњег за 83,71 милијарду динара, Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће располагати са 17,1 милијардом динара више него 2021. године, а буџет Министарства заштите животне средине ће бити већи за седам милијарди динара.

- С друге стране, настављамо и са подизањем животног стандарда грађана. У буџету је планирано повећање пензија по швајцарској формули од 5,5 одсто. Уз то смо обезбедили новац за исплату 20.000 динара сваком пензионеру у фебруару месецу наредне године. Када се то сабере са ових 5,5 одсто, то је повећање у маси за пензије од чак 11,2 одсто - рекао је министар Мали.

Навео је да ће плате у војсци, социјалним службама и здравству бити увећане за осам одсто, а осталим запосленима у јавном сектору седам процената, што укупно чини повећање зарада од 7,3 одсто.

- Да подсетим да ће од 1. јануара наредне године и минимална зарада да порасте за 9,4 одсто, односно на 35.012 динара, што је 300 евра. То је огроман пораст минималне зараде, који је највећи покретач раста просечних плата. Само да вам кажем да ћемо у децембру имати просечну зараду од 618 евра - навео је Мали.

Нагласио је да ће управо повећање минималца и зарада у јавном сектору од 1. јануара омогућити да и даље, из месеца у месец, имамо повећање просечних зарада.

- Као део повећања зарада подигли смо неопорезиви део дохотка са 18.300 динара на 19.300 динара. Такође смо смањили порез на зараде за додатних 0,5 одсто. Идемо са растерећењем зарада, како бисмо подстакли ново запошљавање, а с друге стране подижемо минималне зараде и плате у јавном сектору, како бисмо подстакли раст просечне зараде - рекао је Мали.

Министар финансија очекује да дефицит буџета 2022. буде три процента, што је много мање него ове године.

- Истовремено ће удео јавног дуга у БДП-у бити 55,5 одсто, што значи даље смањење јавног дуга и стабилизација након ове две пандемијске године. То само показује колико одговорно водимо рачуна о томе - истакао је Мали.

Нагласио је да тренутно на рачуну има 376 милијарди динара, те да је Србија потпуно ликвидна, упркос томе што је кроз три пакета помоћи за превазилажење последица ковида 19 грађанима и привреди исплаћено осам милијарди евра.

- Ми ћемо ову годину завршити са стопом раста од 7,3 до 7,5 одсто. За 2022. годину пројектујемо раст од 4,5 одсто, што у ове три године чини Србију једном под три најбрже растуће економије у Европи - оценио је министар финансија.

Нагласио је да су планирани приходи буџета од 1.516 милијарди динара већи за 1,9 одсто него 2021. године.

- Пројектовали смо приходе конзервативно, а укупни дефицит на три одсто, односно на 200,2 милијарде динара, много мањи него што је био ове године. Усмерен је ка томе да успемо да издржимо све капиталне инвестиције и повећање плата и пензија, а да на крају године имамо удео дуга у БДП-у од само 55,5 одсто - рекао је Мали.

Он је најавио да ће предлог буџета за наредну годину бити упућен Скупштини Србије на изјашњавање до краја новмебра, како би био донет у законом прописаном року.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО: ВЕЛИКО ИЗНЕНАЂЕЊЕ НА САМИТУ У ГЛАЗГОВУ: Погледајте како је најављен председник Александар Вучић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)