ПАРЕ ТЕК ПОСЛЕ ЛЕТЊЕ СЕЗОНЕ? Спрема се уредба са прецизним роковима за повраћај новца од туристичких аранжмана

Ј. Субин

29. 10. 2021. у 09:11

ДРЖАВА спрема нову уредбу којом ће прецизирати рокове за сва заменска путовања и повраћај новца путницима који нису искористили заменске ваучере.

ПАРЕ ТЕК ПОСЛЕ ЛЕТЊЕ СЕЗОНЕ? Спрема се уредба са прецизним роковима за повраћај новца од туристичких аранжмана

Фото М. Анђела

Сви детаљи требало би да буду познати у наредних неколико дана, а како "Новости" незванично сазнају, рок би требало да буде померен до краја марта, а враћање пара до краја априла. Туристичке агенције у Србији тражиће, међутим, да тај рок буде продужен за најмање девет месеци, тачније, када буде била готова наредна летња сезона.

Највећи проблем настао је што се приближава рок за повраћај пара, 15. јануар, путницима који нису желели да искористе своја путовања. Поједини то нису урадили јер има агенције нису понудиле адекватне аранжмане у односу на оно што су имали уплаћено, део њих је био спречен да иде, а има и оних који су платили нова летовања, чекајући почетак следеће годне, да им се врати новац.

- Ако буде продужено до априла, агенцијама то ништа не значи, јер је то сувише кратак период - сматра Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција. - Једини реалан период за повраћај пара, али и коришћење заменских путовања јесте крај следеће летње сезоне. То би у значајној мери помогло свима, држава не би имала проблем, путници би искористили путовања или би добили паре назад, а агенције би опстале.

Када је реч о кредитима које би држава могла да понуди туристичким агенцијама, Сеничић сматра да о њима треба размишљати, али не сада, већ тек од марта или априла, када летња сезона буде била извесна. Уколико од лета нема ништа, неће вредети никакви кредити, јер људи неће моћи да их узму. Тек после јануара може о њима да се размишља, али би било боље да се више искористе ваучери.

- Туристичке агенције сада немају новац да врате, а ако буду имали летњу сезону, моћи ће - сматра Сеничић. - С друге стране имамо и путнике који су љути и нису хтели да искористе ваучере, већ чекају повраћај новца, јер им агенције нису понудиле одговарајуће замене. То је велика мана агенција и то није смело да се догоди. Надамо се, међутим, да би, уколико се продужи рок, могло да се искористи бар 50 одсто од тих аранжмана који нису искоришћени, уз одређене попусте.

ПОГОДНОСТИ

ПРЕДЛОЖИЋЕМО неке погодности оним путницима који имају заменске ваучере. Могуће да би то били додатни попусти или неколико дана дуже да се борави на дестинацији. Видећемо на шта су агенције спремне и шта могу да ураде, нагласио је Сеничић.

- Агенције би требало код тих аранжмана максимално да смање зараду, како би се они искористили - сматра директор ЈУТА. - Свакако, сигурно је да ће људи у неком моменту захтевати новац.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)