ЧУВАЊЕ ДРАГОЦЕНОСТИ ДУПЛО СКУПЉЕ: Банкарске услуге поскупљују из дана у дан, на ред су сада стигле и накнаде за закуп сефова

Б. ЦАРАНОВИЋ

28. 10. 2021. у 14:46

ЗАКУП сефова у појединим банкама однедавно има нове цене. Уз списак других услуга које су поскупеле и ова накнада је "скочила" за чак 100 одсто. Уместо 250, сада чување драгоцености у овим специјаланим кутијама кошта од 500 до 700 динара у просеку, али достиже и 2.800 у зависности од величине.

ЧУВАЊЕ ДРАГОЦЕНОСТИ ДУПЛО СКУПЉЕ: Банкарске услуге поскупљују из дана у дан, на ред су сада стигле и накнаде за закуп сефова

Фото Н. Фифић

Најјефтиније накнаде за сефове плаћају власници такозваних премијум рачуна, чије је вођење много скупље од обичних, а највеће они који немају рачун у банци где изнајмљују сеф. Београђанка Јелена М. већ годинама у сефу у центру града чува злато које је наследила од породице. Недавно је приметила да јој је са рачуна скинуто више новца.

- Тек сам тада схватила да су накнаде за сеф двоструко веће - каже наша саговорница. - Банка је послала мејл са новим тарифником, па су испоштовали законску обавезу да клијенте на време обавесте о свим накнадама, али нисам обратила пажњу на сваки део огромног уговора. Ипак, чини се да је то покриће за свакодневно пељешење. Посебно треба бити обазрив, јер су готово све банке подигле цене својих услуга. Дешава се и да клијентима месецима наплаћују одржавање рачуна са погодностима, које кошта вишеструко више од вођења основног рачуна и кад их опоменете, само признају грешку, а разлику не враћају.

У појединим банкама на нашем тржишту накнаде за закуп сефа наплаћују се у складу са рачуном који клијент има. Најнижу месечну таксу за мали сеф, око 300 до 400 динара, плаћају власници "скупих" платних рачуна који обухватају низ услуга и за чије месечно одржавање банке узимају око 1.000 динара. Власници "обичних" рачуна за закуп најмањег сефа мораће да извоје и 700 динара. Ова услуга ће за грађане који немају рачун у тој банци бити 1.400 динара. Цена закупа највећих сефова сада је од 1.400 до 2.800 динара месечно.

Процењује се да у Београду има неколико десетина хиљада сефова, а да је више од 90 одсто заузето. Већ месецима пре скока цена, владала је велика потражња за сефовима, јер је понеко слободно место било једино у удаљеним филијалама, док су у центру града све кутије попуњене. Претпоставка је да ће нови тарифник да смањи ову "гужву".

Како су нам у банкама одговорили, нема временског ограничења закупа, али немају намеру да отварају нове сефове. Објашњавају да су накнаде повећали у складу са својим пословним политикама и да су о њима клијенти благовремено обавештени. Сеф може да изнајми сваки грађанин или власник фирме који потпише уговор са банком.

ДВЕ ТАРИФЕ У МЕСЕЦУ

ПРОБЛЕМ је што су у месецу када сам потписала нови уговор и прихватила нову тарифу, скинуте обе наканаде за сеф, и стара и нова - каже наша сговорница Ј. М. - Одмах сам уложила жалбу банци, јер су ми скинули не 250, или 500, већ 750 динара. Добила сам одговор да се по продужетку уговора свима скида дупло, односно обе тарифе, јер се два пута пушта трајни налог. Намеравам да пишем жалбу Народној банци Србије.

НЕМАЈУ УВИД

ПОСТОЈЕ прописи који дефинишу шта није дозвољено држати у сефу, али банке немају увид у садржај кутије. Забрањено је у сеф сместити оружје, експлозив, кварљиве, запаљиве предмете и оне забрањене законом. Најчешће се у сефовима у банкама чувају породични накит, злато, уговори, тестаменти, вредносни папири, уметничка дела, али има и оних који ту чувају новац.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)