ПУНОМ ПАРОМ ДО КРУШЕВЦА: Увелико трају и ноћни радови на првој деоници Моравског коридора на мосту преко Западне Мораве код Сталаћа

Б. Царановић

21. 10. 2021. у 22:00

СВЕ је ближи тренутак када ће вожња од Чачка до Ниша трајати сат и по, од Краљева до Ниша - сат и 15 минута.

ПУНОМ ПАРОМ ДО КРУШЕВЦА: Увелико трају и ноћни радови на првој деоници Моравског коридора на мосту преко Западне Мораве код Сталаћа

Фото Промо

Градња Моравског коридора у дужини од 112 километара почела је пре око две године, завршетак је најављен за 2024. годину, а прва деоница је при крају.

Из кабинета председника Србије Александра Вучића најављен је његов синоћни обилазак ноћних радова на овом ауто-путу од Појата до Прељине у дужини од 112 километара са амбасадором САД Ентонијем Годфријем. Неимари на мосту преко Западне Мораве, на првој деоници Моравског коридора - Појате - Крушевац радећи пуном паром до закључења овог издања "Новости", ишчекивали су председника.

Када у наредне око две и по године буде завршен овај најмодернији ауто-пут који пролази кроз срце Србије, значајно ће олакшати живот барем пола милиона људи који живе у централној Србији. Повезаће три округа - Расински, Рашки и Моравички, све веће градове централне Србије Чачак, Краљево, Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац, Сталаћ и Ћићевац са коридорима 10 и 11.

Радови на Моравском коридору, Фото С. Бабовић

Осим што ће спојити западну и источну Србију, ова саобраћајница биће потпуно дигитализована, а трајно ће решити и питање поплава. Овај савремени ауто-пут биће изграђен "на три Мораве", а у оквиру пројекта биће регулисана речна корита у дужини од 68 километара, постављени и телекомуникациони уређаји и први пут ће бити примењене нове технологије. Биће регулисан ток Западне Мораве, чиме ће се повећати степен заштите од поплава околног подручја, што ће имати значајан позитиван ефекат на становништво и привреду овог подручја.

Моравски коридор чиниће три деонице: Појате - Крушевац у дужини од 27,83 километра, Крушевац - Адрани у дужини 53,88 километара и Адрани - Мрчајевци - Прељина дужине 30,66 километара. Радове изводи америчко-турски конзорцијум "Бехтел - Енка", а уговор је вредан скоро 800 милиона евра. Прва деоница на којој су неимари јуче радно ишчекивали председника, требало би да буде готова до идуће године.

Приликом недавног разговора са представницима конзорцијума компанија "Бехтел-Енка", Вучић је истакао да је завршетак радова на Моравском коридору у складу са очекиваном динамиком. Нагласио је да нови ауто-пут треба да допринесе развоју локалних општина и средина кроз које пролази, као и да представља велику шансу за домаћу привреду и индустрију.

- Добробит од изградње директно ће осетити становници Ћићевца, Варварина, Крушевца, Трстеника, Врњачке Бање, Краљева и Чачка - рекао је тада Вучић. - Упоредо са изградњом Моравског коридора, у плану је и опремање три индустријске зоне дуж ауто-пута од Појата до Прељине, који је од стратешког значаја за Србију јер спаја коридоре 10 и 11.

Новим путем 130 километара на час

АУТО-ПУТ се гради за максималну дозвољену брзину од 130 километара на час, а осим што ће бити најсавременији, биће и најшири пут, за 160 центиметара шири од осталих. Биће изграђено укупно 11 петљи и 130 осталих објеката, од чега 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)