МИНИСТАРКА ВУЈОВИЋ У ТРСТЕНИКУ: Приоритет је уклањање 1.200 тона отровног отпада

Танјуг

15. 10. 2021. у 12:25

МИНИСТАРКА заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас предузеће за технолошко-металуршку обраду ППТ-ТМО а.д., једну од јединица некадашње "Прве Петолетке" у Трстенику, и најавила да ће из хала фабрике бити уклоњено више од 1.200 тона опасног отпада заосталог из производње.

МИНИСТАРКА ВУЈОВИЋ У ТРСТЕНИКУ: Приоритет је уклањање 1.200 тона отровног отпада

Фото: Танјуг

Вујовић је изјавила да "ППТ-ТМО" представља приоритет општине када је у питању чишћење отпада, јер се на овој локацији налази највећа количина "историјског отпада".

- Такав отпад је озбиљна претња животној средини и здрављу грађана, а за разлику од ранијег периода када се уклањао само парцијално, ми данас чистимо комплетне локације до нултог стања - рекла је Вујовић, након обиласка фабрике са председницом општине Трстеник Миленом Турк.

"Историјски отпад" је опасан индустријски отпад који је настао у предузећима у стечају или реструктурирању, углавном током двехиљадитих година.

Вујовић је нагласила да је у оквиру комплекса "Прве Петолетке" у плану уклањање "историјског отпада" и из других јединца, попут ППТ - Кочна техника, Цилиндри, Хидраулика и Заптивке.

- Наставићемо уз надзор инспекције да чистимо локације широм Србије и тиме ћемо затворити поглавље небриге о опасном историјском отпаду. Ово је важан посао за будућност, а држава је по први пут одлучна да уклони сав тај отпад до нултог стања, што је и један од приоритета министарства које водим - поручила је Вујовић.

Министарка је фабрику у Трстенику обишла са председницом општине Миленом Турк, саoпштили су из министарства.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)