НЕЛЕГАЛНЕ ОБЈЕКТЕ НЕ ПЛАЋАЈУ ТРЖИШНО: Припремају се измене Закона о експропријацији како би се убрзао поступак

С. Б.

13. 10. 2021. у 10:28

ДРЖАВА је решила да убрза припрему градитељских подухвата. У току су измене закона о експропријацији. И то како би се на брз и ефикасан начин овај поступак спроводио. Нова верзија предвиђа још краће рокове. Међу предложеним новинама је и обрачун накнаде за експропријацију нелегално саграђених објеката. Уместо по тржишној, квадрати грађени без дозволе, надокнађиваће се по - грађевинској вредности.

НЕЛЕГАЛНЕ ОБЈЕКТЕ НЕ ПЛАЋАЈУ ТРЖИШНО: Припремају се измене Закона о експропријацији како би се убрзао поступак

Фото Танјуг

Надлежни објашњавају да су постојећи пропис морали да дораде због све већег броја пројеката које Влада препознаје као пројекте од посебног значаја.

- Указала се потреба да се поступци експропријације који се воде у те сврхе регулишу на нешто другачији начин у смислу рокова за поступање управних органа, као и права и обавеза корисника експропријације - стоји у образложењу Нацрта.

Уколико посланици потврде преложена решења, сви поступци који се воде у складу са овим законом биће - хитни, јер се покрећу и воде у јавном интересу. Сада ће бити могуће и привремено заузимање земљишта, најдуже до три године, док се ради на важном државном пројекту. То се дешава ради смештаја радника, материјала, машина или извођења радова који су у функцији изградње објекта.

Корисник експропријације, пре рушења зграде, мора да обезбеди закупцу стана у друштвеној или државној својини, коришћење другог одговарајућег стана у јавној својини са правима закупца на неодређено време. Скраћени су рокови за поступање надлежних институција. За одлучивање о предлогу дозволе за припремне радње уведен је рок од 15 дана од дана пријема комплетне документације. Општина ће, ако заживи ново решење, моћи да донесе делимично решење о експропријацији, када није могуће о читавој непокретности одлучити истовремено. Све се обавља искључиво према подацима из Катастра.

- Када је предмет експропријације земљиште на коме је изграђен објекат супротно закону за који није окончан поступак озакоњења, власник таквог објекта има право на накнаду за изграђени објекат у висини процењене грађевинске вредности тог објекта - стоји у Нацрту измена и допуна овог закона. - Права на непокретности у државној или друштвеној својини, са уписаним правом коришћења или без њега, могу се решењем општинске управе одузети или ограничити по захтеву лица из члана 4. овог закона, ако то захтева јавни интерес.

Непокретности које су предмет експропријације могу прећи у својину јавних предузећа или друштва чији је оснивач држава, аутономна покрајина или локална самоуправа. Услов је да они могу имати право својине и на објекту ради чије изградње се експропријација спроводи. Носилац права јавне својине има право на накнаду за експропријисану непокретност само ако је исту стекао уз неки трошак, јер су могуће пренос својине и без накнаде.

ЗАПОЧЕТИ ПО СТАРОМ

ИЗМЕНЕ се неће односити на раније започете процесе.

- Предвиђено је да ће се поступци експропријације започети у складу са Законом о експропријацији, а нису окончани до дана ступања на снагу овог закона, наставити по прописима који су важили до дана ступања на снагу овог закона - један је од предложених чланова.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)