ВЕЛИКИ ПОСАО ЗА СРБИЈУ: "Лазар 3" доминирао на војној паради у Туркменистану (ВИДЕО)

Novosti online

27. 09. 2021. у 15:00

ТУРКМЕНИСТАН је прва страна држава која је купила српско борбено оклопно возило "Лазар 3" са куполом 30мм и сада га је свечано приказала на војној паради која се одржала у тој држави.

ВЕЛИКИ ПОСАО ЗА СРБИЈУ: Лазар 3 доминирао на војној паради у Туркменистану (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Туркменистан је у марту ове године купила борбено возило српске наменске индустрије који производи домаћа фирма Југоимпорт СДПР.

 

Тадашњи амбасадор Србије у Русији и Туркменистану Мирослав Лазански је том приликом истакао да је то нови пробој српске наменске индустрије на азијско тржиште које је веома значајно како за домаћу компанију, тако и целу државу.

- Велика вест за српску војну индустрију и за привреду Србије јесте да је компанија "Југоимпорт СДПР", која је иначе интегратор војне индустрије Србије, продала борбена возила пешадије 'Лазар 3' Туркменистану. То је одлична вест не само за компанију "Југоимпорт СДПР" него и за њене кооперанте, зато што је то први пут да борбено возило пешадије "Лазар 3" продајемо једној земљи у Азији - рекао је тада Лазански.

Оклопни транспортер "Лазар 3" са куполом 30 мм верзија је домаћег борбеног возила осмоточкаша који се налази у наоружању Војске Србије и Жандармерије и опремљен је руским наоружањем. Реч је о куполи на којој се налазе топ, митраљез и аутоматски бацач граната.

Борбено возило "Лазар 3" има једноседу куполу МБ2-02, опремљену топом калибра 30 милиметара, митраљезом калибра 7,62 милиметра, аутоматским бацачем граната калибра 30 милиметара и бацачима димних кутија. Борбени комплет топа је 300 (или у другој верзији 500) граната, митраљеза 2.000 метака, а бацача 200 граната.

Купола борбеног оклопног возила "Лазара 3" опремљена је оптоелектронском нишанском справом, ласерским даљиномером и системом за управљање ватром.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)