ДАНСКА КУПУЈЕ ЗЕЛЕНУ СТРУЈУ ЕПС: Потписан уговор са амбасадорком Шајн

Е.Б.Т.

24. 09. 2021. у 20:41

ЕЛЕКТРОПРИВРЕДА Србије продаваће амбасади Данске у Београду зелену енергију. Уговор је потписан данас, а директор за производњу у ЕПС-у, Саво Безмаревић, истакао је да су у последња три месеца уговорили продају 150 милиона киловат-сати више него у првој половини године.

ДАНСКА КУПУЈЕ ЗЕЛЕНУ СТРУЈУ ЕПС: Потписан уговор са амбасадорком Шајн

Фото: Д.Н.

Пакет зелене струје "ЗелЕПС" намењен је, како наводи, комерцијалним купцима, а одзив је веома добар.

- За две и по године, колико постоји та понуда, уговорена је продаја зелене енергије са гаранцијом порекла са 70 купаца, и то у пандемијским условима - истакао је Безмаревић. - Лане је продато 10 пута више те енергије него у 2019. години. Тренутно је уговорено око 650 милиона киловат-сати.

Сваки киловат-сат из пакета "ЗелЕПС" произведен у хидроелектранама ЕПС, како наводи, има гаранцију порекла. Тај систем уређен је на европском нивоу и гаранција издата у Србији важи у другим земљама и у Европској унији. Према његовим речима, ЕПС има 15 хидроелектрана, снаге 3.015 мегавата, у којима се годишње произведе око 10,5 милијарди киловат-сати чисте енергије. Он истиче да је намера да се повећа производња струје из обновљивих извора.

Данска амбасадорка у Београду, Сузан Шајн, истакла је да у Србији има неколико одличних примера зелене транзиције.

- Срећна сам што смо се придружили овом зеленом таласу у Београду и драго ми је што Србија иде у том правцу - рекла је амбасадрорка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)