МИНИСТАР МАЛИ: Кренула исплата 50 евра пензионерима - У новембру 30 евра и за све остале грађане

Novosti online

22. 09. 2021. у 08:20 >> 09:26

МИНИСТАР финансија Синиша Мали био је гост Јутарњег дневника РТС.

МИНИСТАР МАЛИ:  Кренула исплата 50 евра пензионерима - У новембру 30 евра и за све остале грађане

Фото: Инстаграм

Министар Мали говорио је о свим актуелним темама.

-Део трећег пакета помоћи, 50 евра, стиже на рачуне најстаријих суграђана. Негде око 1,7 милиона пензионера и корисника пензија, дакле ту су и корисници породичних пензија и тако даље, ће овај новац добити. За то је укупно издвојено 9,9 милијарди динара. Подсећам да ће у фебруару или марту следеће године пензионери добити још 20.000 динара. Ко није добио јуче новац, добиће данас. Прва мера прошле године била је 4.000 динара једнократне помоћи, па 100 евра, па 5.000 у децембру прошле године, ове год 30 евра као свим грађанима, ево сада 5.900 динара, још 30 евра у новембру, још 20 у децембру, као и 3.000 динара ако су се вакцинисали. Када се све сабере, укупно је пензионерима исплаћено по 59.000 динара, дакле 500 евра само током трајања епидемије. Још 30 евра стиже за све грађане у новембру, а 20 у децембру - најавио је министар.

- Када је у питању пријављивање за 30 евра, онај ко се пријавио за првих 30 евра не треба да се поново пријављује и за других 30 евра. Што се тиче исплате државне помоћи од 20 евра, 15. новембра почеће процес пријава, али само за оне који су у међувремену постали пунолетни или за оне који се нису пријавили за 30 евра, а желе да добију сада ових 20 евра - појаснио је Мали.

Коментаришући критике на рачун новчане помоћи грађанима, министар је нагласио да у овом тренутку немамо потребе за задуживањем.
Министар је подсетио да је за три пакета помоћи привреди и грађанима, како би се умањиле последице вируса корона, укупно издвојено око осам милијарди евра, за спас економије, а поред тога много новца је уложено у здравствени систем Србије.
- Много развијеније земље од наше имале су масовна отпуштања, ми то нисмо имали. Огромну подршку дали смо нашој привреди. Ми у овом тренутку имамо 257 милијарди динара, имамо новца на рачуну буџета. Дакле, ми из текуће ликвидности исплаћујемо оно што смо обећали. Истовремено, удео нашег јавног дуга у БДП-у је 55,5 одсто у овом тренутку, испод нивоа Мастрихта од 60 процената, колико је дефинисано за Европску унију, који су и  много развијеније земље одавно премашиле. У потпуности смо стабилни и имамо новца. Ми имамо  за 164 милијарди динара бољу наплату пореза, свих пореских облика него што смо планирали. То је 1,4 милијарде евра. Од тог новца ми испуњавамо све обавезе и помажемо и привреду и грађане - рекао је Мали.
Министар је напоменуо да се у Србији никад више није градило него данас и подсетио да се у овом тренутку у земљи гради седам ауто-путева и брзих саобраћајница.

О зеленим еврообвезницама
Осврнуо се и на критике појединаца због емисије зелене еврообвезнице прошле недеље, јер се наводно не зна тачна намена новца који је на тај начин обезбеђен.
-Грађани Србије знају веома добро, да би онај ко је то коментарисао, да се икада бавио том темом, знао да када излазите на међународно тржиште капитала, имате обавезу да новац који сте добили уложите у пројекте које сте тим инвеститорима кандидовали. Ту се најпре говори о пројектима који се односе на повећање енергетске ефикасности, за обновљиве изворе енергије, за пошумљавање, за железничку инфраструктуру... то су ствари које су за све нас веома важне - напоменуо је Мали и додао да је Влада у потпуности посвећена зеленој агенди, што се показује на конкретним примерима.
Он је подсетио да је интересовање инвеститора за зелену обвезницу било огромно и истакао да се Србија обавезала да тај новац уложи у наредне две календарске године.
- Србија је прва земља на Балкану која је тако нешто урадила. Не само да се прича и каже да ће бити, већ ми конкретном активношћу обезбеђујемо довољан новац да се све те идеје спроведу у дело. Свако обећање испуњавамо - рекао је Мали и закључио да је Србија показала колико је кредибилна, те да су и грађани свесни да данас, у најтежим условима, попут ове кризе изазване пандемијом, могу да се ослоне на своју државу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)