О "РИО ТИНТУ" ЋЕ ОДЛУЧИТИ НАРОД: Михајловићева - Ко неће литијум нека баци мобилни

Е. Б. Талијан

13. 09. 2021. у 09:00

ДРЖАВА не предузима никакве нове радње које се тичу "Рио Тинта" и пројекта "Јадар", нити ће се било шта дешавати наредних месеци док се не анализирију идеје те компаније.

О РИО ТИНТУ ЋЕ ОДЛУЧИТИ НАРОД: Михајловићева - Ко неће литијум нека баци мобилни

Фото В. Данилов

Одлука се неће доносити а да се пре тога народ не пита, потврдио је јуче председник Србије Александар Вучић, поводом еколошког протеста који је у суботу одржан у Београду.

- Чекамо да "Рио Тинто" покаже каква је њихова идеја, па да анализирамо има ли смисла - рекао је председник у Краљеву. - Могуће је да ћемо рећи да нисмо задовољни, или да има смисла, али нећемо доносити одлуку а да не питамо народ. Нећемо уместо народа да питамо бизнисмене попут Ћуте. Људи могу бити мирни, лажи су да су машине тамо.

Он је нагласио да ће одговорити на озбиљне примедбе, а да ће све остало бити у складу са законом. Србија је, како наводи, демократска земља у којој свако има право да протестује и изражава незадовољство, док су скупови мирни.

Фото Танјуг

Зорана Михајловић

- Морате да поштујете тих 3.000, 4.000 грађана и тој теми треба да приступимо озбиљно - казао је Вучић. - Бољи животни стандард и већа запосленост људи доводе до питања чистог ваздуха, пречишћавања вода... Држава на то мора да пружи одговор, и то ће учинити већ у оквиру реализације плана "Србија 2025".

Упитан да прокоментарише поруке са протеста да се пониште све обавезе према "Рио Тинту" које имају влада, он и надлежна министарка, узвратио је контрапитањем:

- А, какву то обавезу имам ја према компанији? Баш никакву. За разлику од неких других који су их имали, или бих могао да посумњам да имају, они који су им дали истражна права. Они из бившег режима, Ђилас, Јеремић, Дулић, који су "Рио Тинту" омогућили 2004. да уђе у земљу без динара.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић оценила је јуче да су се на еколошком протесту могле чути многе неистине и да је искоришћен за предизборни скуп појединих политичара:

- Прва лаж је да је Влада потписала уговор са "Рио Тинтом", а такав документ о експлоатацији јадарита не постоји. Друга лаж је да је донет просторни план за изградњу рудника и термоелектрана на лигнит, што Влада није учинила. То је тема о којој се тек дискутује. Трећа лаж је да ће у Мачви, Лозници и Јадру све пропасти ако будемо имали рудник, фабрику батерија и фабрику електричних возила.

Министарка је поновила да Србија има доказане резерве јединственог минерала јадарита и да је циљ да земља напредује и очува се животна средина, што је могуће уз нове технологије.

- Они који су против литијума нека баце своје мобилне телефоне, лаптопе, јер све је то литијум - казала је Михајловићева. - Само показују да су лицемери. Моја порука је: региструјте своју политичку организацију и кандидујте програм на изборима, али реците да сте заправо били на предизборном еколошком протесту.

МНОГО СМЕЋА ИЗА ЕКОЛОГА

- ВИДЕЛА сам много смећа које је остало иза тих еколога, али погледаћу још једном све захтеве и све што има везе са заштитом животне средине узећу у разматрање - коментарисала је јуче премијерка Ана Брнабић. - Све што ће се даље дешавати зависиће од студије за процену утицаја на животну средину. - Ради се о три студије, једна се односи на рудник, друга на депонију, а трећа на постројење за прераду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)