КАЗНЕ СКУПЉЕ 300 ПУТА: Уредбом Владе веће накнаде за нелегалну експлоатацију руда

Б. Царановић

06. 09. 2021. у 11:37

УМЕСТО 24 динара по тони за нелегалну експлоатацију камена, сада је казна за "дивље" копање ове руде трострука вредност тржишне цене од 475 динара по тони.

КАЗНЕ СКУПЉЕ 300 ПУТА: Уредбом Владе веће накнаде за нелегалну експлоатацију руда

Фото Архива

Тако ће сада недозвољено вађење 80.000 тона камена коштати 60 пута више - са 16.000 евра поскупеће на вртоглавих - милион евра. По новој уредби коју је пре неколико дана усвојила Влада Србије, казне за експлоатисање руда без дозволе ће се, у зависности од тржишне цене сировине, повећати и до 300 пута.

Како у Министарству рударства објашњавају, намера је да се овом уредбом спречи и казни нелегална екпсплоатација, обесхрабри копање "на црно", а новац слије у буџет у случајевима кршења закона.

Према новој уредби о утврђивању вредности ископане минералне сировине или других геолошких ресурса без потребних одобрења, увећавају се износи накнаде штете за експлоатацију сировина. Донета је на основу измењеног Закона о рударству и геолошким истраживањима, усвојеног у априлу, а подразумева да накнада штете за нелегалну експлоатацију буде у висини троструке тржишне вредности ископане минералне сировине.

- На пример, за експлоатацију камена као техничког грађевинског материјала, нелегалном експлоатацијом по новој уредби плаћа се накнада штете у 60 пута већем износу него раније. Код минералних сировина веће вредности, износ накнаде штете увећава се и до 300 пута у односу на раније прописе - кажу у министарству.

Како објашњавају, осим увећане накнаде штете, за нелегално рударење предвиђене су забрана рада и казна за привредни преступ у износу до три милиона динара, које се изричу на основу извршеног инспекцијског надзора.

Инспекцијски надзор

КАДА геолошки или рударски инспектор утврди теренским надзором нелегалну експлоатацију, прво мора да утврди извршиоца - каже проф. Драгован Рабреновић, директор Геолошког завода. - Затим решењем забрањује радове и налаже да овлашћена геодетска кућа измери ископане количине. По добијању документа и карте са количином ископаног материјала обрачунава се и доставља налог из којег се види колико мора да се надокнади штета држави. Инспектор шаље тужиоцу пријаву за привредни преступ, где је по нашем закону запрећена казна од три милиона динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)