ДОКУМЕНТА ПОТРЕБНА ЗА СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ЗАМЕНУ СТОЛАРИЈЕ: Детаљно упутство, ево ко има право да се пријави

Novosti online

03. 08. 2021. у 22:14

КОНКУРСИ за субвенције за замену столарије, котлова за грејање и изолацију почињу у августу – неће у свим градовима бити истовремено објављени али неки их најављују већ средином месеца. Важно је да ће грађани имати 21 дан да се пријаве. Шта је потребно од докумената и ко има право на те субвенције?

ДОКУМЕНТА ПОТРЕБНА ЗА СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ЗАМЕНУ СТОЛАРИЈЕ: Детаљно упутство, ево ко има право да се пријави

Фото: Depositphotos

Локалне самоуправе у јулу су на конкурсу одабрале најповољније понуде фирми које ће са грађанима радити на пословима енергетске санације. У току је припрема огласа за пријаву грђана за субвенције, а моћи ће да конкуришу само они чији су објекти легализовани или су бар започели тај процес.

- Препорука Министарства је да и објекти који су у процесу озакоњења, као и објекти који имају грађевинску дозволу добијену из процеса легализације и озакоњења, могу да конкуришу на овом нашем првом јавном позиву - навео је помоћник министарке рударства и енергетике Милан Мацура.

Пријава има шест ставки. Прва је попуњавање формулара који се добија у локалној самоуправи, биће доступан и на њиховом сајту и сајту Министарства енергетике, у њему ће се прецизирати и субвенција коју желе да добију – за столарију, котао или изолацију.

Други папир који се прилаже су копије личне карте свих чланова домаћинства,

затим копија решења о порезу, копија решења о легализацији и грађевинској дозволи или потврда да је објекат у процесу озакоњења, као и копија последњег рачуна за струју. 

- Копија последњег рачуна за електричну енергију на основу кога ћемо утврђивати да неко живи на тој адреси, јер нам није циљ да подстичемо породичне викендице већ заиста стамбене јединице у којима грађанство живи и троши своју енергију. И последњи, шести, корак је и најважнији – предрачун или фактура, како је ко назива, од извођача радова који ће изводи радове на енергетској санацији - додао је Мацура.

За оне који живе у зградама процедура за замену столарије је иста, али ако замењују котлове или траже изолацију зграде потребна су још два папира – потврда о регистрацији скупштине станара и сагласност стамбене заједнице.

Интересовање грађана је велико и подржавају замену столарије и старих котлова који загађују животну средину.

Грађани плаћају половину вредности радова, и то авансно изабраном извођачу, а држава и локална самоуправа остатак новца уплаћују после провере завршеног посла.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)