ЧИСТИЈИ ВАЗДУХ ДО 2022: Радови на постројењу нове агломерације у смедеревској железари касне због отежаног транспорта опреме

Ј. Илић

14. 07. 2021. у 10:17

ОКОНЧАЊЕ изградње новог погона агломерације у кинеској железари ХБИС у Смедереву, која је почела у јулу 2019, и требало је да се заврши овог месеца, касни због отежаног увоза опреме из Кине.

ЧИСТИЈИ ВАЗДУХ ДО 2022: Радови на постројењу нове агломерације у смедеревској железари касне због отежаног транспорта опреме

Фото ХБИС

Уместо 1. јула ове године, постројење са најбољом технологијом са пречишћавање отпадних гасова у железари, због пандемије вируса корона, биће завршено тек за неколико месеци, потврђено је "Новостима" у кинеској компанији "ХБИС група Србија".

- Отежан транспорт опреме у доба пандемије довео је до померања рока за завршетак свих радова. Према очекивањима цео пројекат, чија је вредност више од 120 милиона долара, требало би да буде забршен до краја године, кажу за "Новости" у ХБИС.

Ново постројење за припрему руде, које ће 50 одсто бити ефикасније од постојећег, овде сматрају еколошким пројектом без премца.

Системи за пречишћавање гасова омогућиће емисију гасова не већу од 20 микорграма по кубном метру, што ће, како кажу у железари, бити најбољи резултат који тренутно нема ниједна агломерација у Европи.

- Пројекат еколошке конструкције система третирања сировина (нова аглолинија) представља модерно постројење, какво се прави једном у пола века и реализује се у складу са свим захтевима Републике Србије и ЕУ. Његова максимална емисија, према пројекту, биће два и по пута мања од дозвољене, а осим у квалитету ваздуха, побољшање перформанси из области заштите животне средине биће и у великим уштедама воде, јер су ово све суви системи за отпрашивање гасова. Све сировине, које прерадимо овде и које се издвоје путем система за отпрашивање, одмах ће моћи да се врате у процес производње без накнадног третмана, кажу у ХБИС напомињући, такође, да ће и емисија буке ће бити редукована, јер је пројектом предвиђена и уградња пригушивача буке на вентилаторима.

Кинески инвеститор поручује да ће овим пројектом "ХБИС Србија" постати висококонкурента компанија за производњу челика и очување енергије у Европи.

ВЕЋИ КАПАЦИТЕТ АГЛОМЕРАЦИЈЕ

ПРЕМА речима стручњака железаре ХБИС, ново еколошко постројење имаће једну главну линију синтеровања капацитета 1.730.000 тона на годишњем нивоу. Постројење које се тренутно користи има четири линије капацитета 1,3 милиона тона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)