НА МЕТИ ПАСТЕ ЗА ЗУБЕ И ЖИЛЕТИ: Заштита производа у маркетима због лопова често отежава и успорава куповину потрошачима

Е. Б. Т.

08. 07. 2021. у 16:24

ЗУЈАЛИЦЕ, бравице, пластичне кутије, сензомоторци, надзорне камере, само су неки од уређаја са шареноликог списка трговаца којима покушавају да доскоче лоповима.

НА МЕТИ ПАСТЕ ЗА ЗУБЕ И ЖИЛЕТИ: Заштита производа у маркетима због лопова често отежава и успорава куповину потрошачима

Архива

Ипак, они су све креативнији, па је тако све дужа и листа артикала које продавци штите. То некада и потрошачима успорава и отежава куповину, а често их доводи и у непријатну ситуацију.

Грађани се често нађу у чуду када морају на касу да носе велику пластичну кутију у којој се налази неколико туба пасте за зубе како би купили једну. У једном трговинском ланцу нам кажу да се дешава и да потрошачи буду доведени у непријатну позицију када их продавци зауставе зато што се чуло зујање, а они нису ништа узели, већ на каси није размагнетисан производ. Алкохолна пића су и даље у врху пожељних производа за крађу. Међутим, сада су све траженије конзерве, брендиране креме, пасте за зубе, четкице, жилети. Како нашим репортерима објашњава шеф обезбеђења у једном познатом мегамаркету, на мети је све што може лако да се изнесе.

- Краду све што стигну, све оно што лако могу да изнесу, а труде се да буде из скупљег асортимана - објашњава он. - То после препродају на улици или пијаци. Омиљена им је туњевина "рио маре", али њу нисмо могли да заштитимо. Пре неколико дана смо ухватили једног који је успео да изађе и изнесе пуна колица производа, чија је вредност била 18.000 динара.

У другом трговинском ланцу су опрезни и истичу да не могу да дају информације које би додатно едуковале крадљивце.

- Највише се краду скупа алкохолна пића и она у кутијама - објашњавају они. - Слично се односи и на друге производе у кутијама, јер могу да изваде производ, а да оставе амбалажу. Тако се на полици не види недостатак, а њима је лакше да однесу. Реч је о кремама, скупљим бријачима, пастама за зубе. Дешава се често да се на воћу и поврћу куца један артикал на ваги, а заправо је други у кеси.

Како наводе, сензорматици на вратима и зујалице на производима штите их од "редовних" крадљиваца. Ипак, виспренији лопови имају начин да доскоче тако што залепе алу-фолију преко и онда се аларм не укључује.

КУПИЛА "ЗАКЉУЧАН" ВИСКИ

ЧИТАТЕЉКА "Новости" Јасмина М. била је изненађена када је кући донела купљену флашу вискија у кутији, коју није могла да отвори.

- У једном познатом мегамаркету на рафу су биле празне амбалаже жестоких пића - објашњава Јасмина. - На каси су ми продавци донели пиће упаковано у кутију. Нисам га отварала. Када сам стигла кући на грлићу флаше је била бравица коју нисам могла да скинем, морала сам да се вратим у маркет да одстране ту заштиту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)