ГРАЂАНИ ПОБЕДИЛИ БАНКАРЕ: Парламент одустаје од аутентичног тумачења закона о заштити потрошача

Е. В. Н.

05. 07. 2021. у 08:15

АУТЕНТИЧНА тумачења закона о заштити потрошача, корисницима финансијских услуга и облигационим односима, у којима се наводи да су банке смеле да наплаћују разне намете грађанима, биће повучене из процедуре.

ГРАЂАНИ ПОБЕДИЛИ БАНКАРЕ: Парламент одустаје од аутентичног тумачења закона о заштити потрошача

Фото Архива

Наиме, за викенд су се у јавности појавиле информације да Одбор за уставна и законодавна питања Скупштине Србије намерава да усвоји документа која тумаче три акта у корист банака, уз објашњење да су имале право да корисницима наплаћују накнаду обраде кредита и осталих услуга без обавезе да о висини таксе и њеној сврсисходности полемишу са клијентима. Овај став парламентараца је у супротности са већином судских пресуда у којима су грађани успели да поврате новац од банака, а преко 100.000 процеса је и даље у току.

После забринутости људи да ће терет изгубљених процеса пасти на њих, до чега би довело да су оваква аутентична тумачења (углавном супротна досадашњој судској пракси) прошла, реаговао је председник Александар Вучић и замолио шефа посланичке групе СНС у парламенту Александра Мартиновића да се она повуку из процедуре.

ИНИЦИЈАТИВА Председник Александар Вучић, Фото Д. Миловановић

Према нашим информацијама, шеф државе се одлучио на овај корак после детаљног промишљања и опредељења да су интереси грађана увек на првом месту. Претходно је и посланик СНС Владимир Ђукановић замолио колеге Верољуба Арсића, Јелену Жари Ковачевић и Дејана Кесара, да повуку тумачења.

Како су "Новости" раније објавиле, седница скупштинског Одбора за уставна и законодавна питања, која је требало да буде одржана данас, отказана је.

- Да је ово прошло, потпуно би преокренуло судску праксу и унело правну несигурност.

Обесмислило би правно спорење. Чему спор ако неки посланици то преокрену тумачењем.

Последње три године, кроз хиљаде случајева, банке су имале прилику да докажу шта су наплаћивале, али оне то нису успеле ни у једном случају - рекао је Дејан Гавриловић из удружења "Ефектива".

Дејан Гавриловић, Фото Танјуг

Како објашњава Гавриловић, када су указали да је наплата Националне корпорације за осигурање кредита незаконита, један банкар им је "казао да је сад враг однео шалу":

- Видели смо да су пробали кроз измене Закона о парничном поступку, а кад нису успели, хтели су ово. Све ово иде наруку банкама, а оне сваке године имају између 500 и 600 милиона евра профита. Води се између 120.000 и 150.000 спорова. Износи се разликују и крећу се од 500, 1.000, па до 50.000 динара. Да је ово прошло, они који су добили новац, вероватно би морали да га врате.

Гавриловић истиче да је овде реч о трошковима обраде кредита, који банке различито називају. Како ниједна банка није могла да објасни шта чини тај трошак, а наплаћује га процентуално од износа кредита, губиле су те спорове. Постоји неколико правоснажних пресуда које су по жалбама банака отишле на Врховни касациони суд и одбијене су.

Фото Танјуг

Иначе, аутентична тумачења подржао је и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж који је рекао да су адвокати криви, јер су убеђивали грађане да туже банке, а од тога су они имали користи. Из Удружења банкара су се такође обрадовали када су чули за нова тумачења закона и такође саопштили да ће, уколико прођу, изгубити само адвокати. Убрзо је стигао одговор из Адвокатске коморе Србије да је у питању покушај посланика да "одбране банкарски лоби" и да би усвајање аутентичних тумачења било мешање у рад судства.

СУД: ТРОШКОВИ ДА СЕ ВИДЕ

БАНКА је дужна да податке о трошковима наведе у понуди тако да клијент ниједног тренутка не буде у заблуди о којим узимањима је реч. Суд у сваком конкретном случају мора испитати да ли је приликом закључења уговора о кредиту био испуњен овај услов - објаснио је Врховни касациони суд.

Такође, ти трошкови не би требало да зависе од износа кредита, већ да буду приближно исти, без обзира на износ.

ОСВЕТА

КОЛИКО су поједине банке далеко отишле у "борби" против клијената говори и то да их, уколико су тужили банку, одбијају за позајмице, дозвољени минус или чекове, иако испуњавају све услове. Грађани сматрају да су стављени на "црне листе" јер су тужили банке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)