НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ: Одлука ММФ потврда кредибилне економске политике

Танјуг

18. 06. 2021. у 23:58

ДАНАШЊА одлука Одбора извршних директора Међународног монетарног фонда (ММФ) да одобри Србији нови програм сарадње саветодавног карактера још једна је потврда кредибилне економске политике Србије, оценила је вечерас Народна банка Србије (НБС).

НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ: Одлука ММФ потврда кредибилне економске политике

Фото: Танјуг

ММФ је одобрио Србији нови програм сарадње уз подршку Инструмента за координацију политике (Полицy Цоординатион Инструмент - ПЦИ), а који, као и претходни, саветодавног је карактера и не предвиђа коришћење финансијских средстава.

 - Нови програм се надовезује на претходни, који је успешно завршен у јануару ове године, и представља наставак сарадње кроз партнерски однос који Србија има с Међународним монетарном фондом. Програм представља и потврду да Србија води успешну и кредибилну економску политику, коју препознаје и једна од најзначајнијих међународних финансијских институција” - изјавила је гувернерка Јоргованка Табаковић.

Како се наводи у саопштењу НБС, циљ саветодавног програма јесте подршка бржем привредном опоравку Србије од ефеката пандемије, очувању макроекономске и финансијске стабилности и спровођењу амбициозног плана структурних реформи ради подстицања високог, инклузивног и одрживог раста у средњем року.

То укључује учвршћивање оквира фискалне политике, јачање управљања државним предузећима, развој тржишта капитала, даље јачање процеса динаризације, побољшање пружања социјалне помоћи, као и прелазак на зелену економију.

- И у наредном периоду наши приоритети остају исти - стабилност и одржив и убрзан привредни раст, уз даљи раст животног стандарда грађана -, истакла је гувернерка НБС Јоргованка Табаковић.

Аранжман је одобрен за период од 30 месеци, а напредак договореног економског програма пратиће се путем пет полугодишњих разматрања резултата, на којима ће се оцењивати његово спровођење.

Инструмент за координацију политике представља механизам подршке ММФ-а земљама чланицама, саветодавног је карактера и не предвиђа коришћење финансијских средстава. Намењен је земљама посвећеним реформама, а договара се ради подржавања одговарајућег економског програма, када земља нема текућих ни потенцијалних платнобилансних проблема, подсећа се у саопштењу НБС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)